Prażone migdały
Jeżeli męczy Cię zgaga, spójrz przychylnie w kierunku migdałów. Co prawda są one kaloryczne, ale mają także wiele pozytywnych właściwości. Jeśli zjesz około 10 sztuk, zgaga powinna ustąpić.
Melisa
Tak jak mięta pomaga nam na dolegliwości żołądkowe, tak melisa pozwoli nam ukoić dolegliwości związane ze zgagą. Jeżeli często odczuwasz pieczenie w przełyku, wprowadź melisę do swojej codziennej diety, co pomoże Ci zapobiec nawrotom dolegliwości. Mięta również Ci nie zaszkodzi. Pomoże usprawnić proces trawienia pokarmów i wydzielania kwasów żołądkowych.
Imbir
Niedawno pisaliśmy o jego właściwościach - www.zaradnakobieta.pl/8-wlasciwosci-imbiru-bedziesz-zaskoczona . Jednak nie wspomnieliśmy, że ma także zastosowanie w przypadku pojawienia się zgagi. Wystarczy, że odkroisz kawałeczek świeżego imbiru i będziesz ssał go jak cukierek. Zgaga powinna ustąpić.
Siemię lniane
Siemię lniane to kolejny produkt, po który należy sięgnąć podczas kiedy czujemy pieczenie w przełyku. Wystarczy, że zalejesz łyżkę stołową siemienia gorącą wodą i wypijesz napar po delikatnym ostygnięciu.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com