Jak pokonać uciążliwą zgagę?

Jak pokonać uciążliwą zgagę?

Czym jest zgaga? To nic innego, jak nieprzyjemne pieczenie w przełyku. Dotyka ono wielu osób i jest dość powszechnym zjawiskiem. Najczęściej narzekają na nie osoby, które mają kłopoty z nadwagą, ale to nie jest regułą, ponieważ męczą się z nim także osoby szczupłe. Jakie są sposoby na jej pokonanie? Farmaceuci mają nam do zaproponowania szeroki wachlarz medykamentów, jednak spróbuj pokonać ją naturalnymi sposobami bez wydawania fortuny.
Prażone migdały Jeżeli męczy Cię zgaga, spójrz przychylnie w kierunku migdałów. Co prawda są one kaloryczne, ale mają także wiele pozytywnych właściwości. Jeśli zjesz około 10 sztuk, zgaga powinna ustąpić. Melisa Tak jak mięta pomaga nam na dolegliwości żołądkowe, tak melisa pozwoli nam ukoić dolegliwości związane ze zgagą. Jeżeli często odczuwasz pieczenie w przełyku, wprowadź melisę do swojej codziennej diety, co pomoże Ci zapobiec nawrotom dolegliwości. Mięta również Ci nie zaszkodzi. Pomoże usprawnić proces trawienia pokarmów i wydzielania kwasów żołądkowych. Imbir Niedawno pisaliśmy o jego właściwościach - www.zaradnakobieta.pl/8-wlasciwosci-imbiru-bedziesz-zaskoczona . Jednak nie wspomnieliśmy, że ma także zastosowanie w przypadku pojawienia się zgagi. Wystarczy, że odkroisz kawałeczek świeżego imbiru i będziesz ssał go jak cukierek. Zgaga powinna ustąpić. Siemię lniane Siemię lniane to kolejny produkt, po który należy sięgnąć podczas kiedy czujemy pieczenie w przełyku. Wystarczy, że zalejesz łyżkę stołową siemienia gorącą wodą i wypijesz napar po delikatnym ostygnięciu. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Udostępnij artykuł