Jak wykorzystać resztki jedzenia?

Jak wykorzystać resztki jedzenia?

Polacy mają często problem z nadmiernymi zakupami. Na potęgę kupujemy produkty żywnościowe, które potem zalegają w szafkach lub psują się i lądują w koszu. Warto wiedzieć w jaki sposób rozsądnie gospodarować zakupioną żywnością. Jak się bowiem okazuje można wykorzystać nawet te produkty, które wydają się być odpadami.
Reklama
Obierki z jabłek O wykorzystaniu skórek z jabłek myśli mało kto. Przecież to śmieci, więc po co zawracać sobie nimi głowę. Jednakże zamiast do kosza lepiej wrzucić je do słoika, dodać cukier i zalać wodą. Tak przygotowaną mieszaninę odstawić na dwa tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym czasie wystarczy odcedzić tak powstały ocet jabłkowy, który można wykorzystać zarówno do gotowania jak i do pielęgnacji urody. Ponadto obierki z jabłek doskonale sprawdzają się także jako nadzienie do kaczki. Można je używać bezpośrednio po obraniu jabłek, ale również zamrozić i podczas przygotowywania kolejnego dania wykorzystać. Resztki ryb Odpadki po filetowaniu ryb można także wykorzystać. Głowa, płetwy czy ogon doskonale nadają się na wywar do zupy rybnej. Wędliny po imprezie Często po imprezach urządzanych w domach pozostaje sporo różnych wędlin.
Reklama
Szkoda, żeby się marnowały. Większość z nich możesz włożyć do lodówki i w ciągu następnych dni zjeść. Jeśli jest ich zbyt dużo, możesz podzielić plasterki wędlin na porcje, włożyć do woreczków lub pojemników i zamrozić. Możesz je tak przechowywać nawet kilka miesięcy. Jeśli po spotkaniu towarzyskim zostanie np. kiełbasa, zamiast ją wyrzucać pokrój w kostkę, podsmaż i zostaw do ostudzenia. Zimną, podsmażoną wędlinę zapakuj do woreczka lub pojemnika i zamroź. Przyda Ci się kiedy będziesz gotowała bigos lub fasolkę po bretońsku. Resztki rosołu Jeśli zostanie Ci na dnie garnka rosół, zostaw go do ostygnięcia, a potem wlej do pojemników na lód i zamroź. W ten sposób zrobisz naturalne kostki bulionowe, które możesz wykorzystać do gotowania kolejnych zup.
Reklama
Przejrzałe pomidory Pomidory, które zbyt długo leżały na stole, są już miękkie i nieapetyczne zamień w doskonałej jakości przecier pomidorowy. Wystarczy je podsmażyć na maśle, a następnie przetrzeć przez sitko. Tak przygotowany przecier możesz wykorzystać od razu albo zagotować do słoików i pozostawić na przyszłość. Przejrzałe owoce Przejrzałe, ale nie zepsute, owoce można wykorzystać do przygotowania pysznych koktajli na bazie jogurtu. Wystarczy obrać je i zmiksować. W razie konieczności całość można dosłodzić cukrem lub miodem. Jak możesz zauważyć, nie wszystko, co wydaje się „resztkami jedzenia” trzeba wyrzucać. Wiele z nich można mądrze zagospodarować i wykorzystać do przygotowania kolejnego dania lub zostawić na przyszłość.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama