Zdrowe ciasta jarzynowe
Udostępnij Google News
Kuchnia

Zdrowe ciasta jarzynowe

Uwielbiasz słodkości? To nic niezwykłego. Niestety słodycze nie są zbyt zdrowe, są kaloryczne i z pewnością nie służą Twojej sylwetce. Na szczęście mamy jesień i mnóstwo świeżych warzyw, które można wykorzystać między innymi do pieczenia ciast. Słodkości z dodatkiem jarzyn będą mniej kaloryczne, zdrowsze i tak samo pyszne jak tradycyjne.

Dynia

Dynia ma słodki smak i doskonale nadaje się na tartę. Ok. 50 dag dyni pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Całość zasyp 20 dag cukru i zalej 2 szklankami mleka. Duś na małym ogniu do czasu, aż masa będzie przypominała gęsty budyń. Kiedy wystygnie zmiksuj ją z 2 jajkami. Tak przygotowaną masę wylej n podpieczony spód tarty z kruchego ciasta. Upiecz i wystudź. Sama się przekonasz, że dyniowa tarta podbije serca Twoich najbliższych.

Buraczki

Obierz i zetrzyj na grubej tarce buraka. Następnie całość skrop sokiem z cytryny. Tak przygotowana masa doskonale sprawdzi się jako dodatek do ciasta czekoladowego. Burak sprawi, że będzie ono delikatniejsze w smaku i dłużej zachowa świeżość. Do ciast z dodatkiem tego warzywa warto dodać odrobinę wanilii lub aromatu waniliowego, co wzmocni i urozmaici ich smak.

Cukinia

Cukinia jest warzywem, które podbiło serce wszystkich odchudzających się. Ma niewiele kalorii, sporo błonnika, delikatny smak a do tego jest bardzo syta. Można z niej przygotować różne potrawy począwszy od bigosu, przez zapiekanki a na ciastach skończywszy. Cukinia świetnie nadaje się do keksów. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach cukinię wraz ze skórką. Delikatnie odciśnij z niej sok, a następnie dodaj do ciasta keksowego zamieniając nią część bakalii. Ciasto straci trochę kalorii, będzie bardziej wilgotne i równie pyszne.

Ziemniaki

Także ziemniaki są doskonałym dodatkiem do wypieków. Ugotowane, rozgniecione kartofle możesz dodać do ciasta drożdżowego zamiast części mąki. Stanie się ono bardziej wilgotne, puszyste i lżejsze.

Warzywa dodawane do wypieków urozmaicają ich smak, sprawiają, że dłużej są świeże i przede wszystkim obniżają ich kaloryczność. To doskonały sposób na sprawienie słodkiej przyjemności swoim najbliższym, a równocześnie dbanie o ich zdrowie i szczupłą sylwetkę.

 

Źródło zdjęcia: pixabay.com

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie