10 niesamowitych właściwości, które wykazuje awokado
Nie od dziś wiadomo, że jedzenie owoców wpływa korzystnie na nasze zdrowie. A jak jest z awokado? Na szczęście coraz częściej przyjaźnie zerkamy w jego stronę. Jaka jest tego przyczyna? Przede wszystkim owoce te doskonale smakują. Ale to nie jedyny powód. Regularne jedzenie awokado, przyniesie nam wiele pozytywnych skutków. Przeczytaj ten artykuł do końca, a dowiesz się, jakie cuda potrafi zdziałać.
Reklama
1. Stabilizuje ciśnienie krwi
Jedno awokado obejmuje już 28 procent dziennego zapotrzebowania na potas. Prawidłowa jego ilość pomoże Ci utrzymać ciśnienie krwi pod kontrolą.
2. Chroni przed cukrzycą
Ostatnimi czasy coraz więcej ludzi cierpi na cukrzycę. Według specjalistów spożycie połówki awokado dziennie, zapobiega wzrostowi poziomu cukru we krwi.
3. Hamuje wzrost komórek nowotworowych
Liczne badania wykazały skuteczność awokado względem komórek nowotworowych. W szczególności hamują wzrost komórek nowotworowych w przypadku raka prostaty.
4. Dobrze działa na oczy
Zwyrodnienie plamki żółtej jest częstą przyczyną ślepoty. Awokado zawiera dużo luteiny i zeaksantyny. Te przeciwutleniacze zwalczają ryzyko wystąpienia tej przypadłości. Regularne spożywanie awokado sprawi, że będziemy mieć zdrowe oczy.
5. Dedykowane kobietom w ciąży
Awokado powinno być w diecie każdej kobiety w ciąży. Zawiera potas, kwas foliowy, witaminę C i witaminę B. Ta ostatnia prowadzi do prawidłowego rozwoju mózgu. Kwas foliowy jest istotny dla prawidłowego rozwoju płodu na początku ciąży.
Ponadto spożywanie awokado redukuje poranne mdłości.
6. Wspomaga dietę
Jeśli jemy awokado codziennie, łatwiej pozbyć się zbędnych kilogramów. Już połówka tego owocu dziennie, zmniejszy naszą masę, ponieważ awokado jest bogate błonnik.
7. Poprawia trawienie
Awokado zawiera dużo błonnika, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Te owoce mogą być użyteczne, jeśli masz problemy z zaparciami.
8. Poprawia nastrój
Wysoka zawartość witamin i minerałów, poprawia nastrój i zmniejsza wahania nastroju.
9. Owoc bogaty w zdrowe tłuszcze
Awokado zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jego jedzenie może pomóc w zmniejszeniu ryzyka ataków serca i podwyższonego cholesterolu.
10. Wzmacnia kości
Jak wspomnieliśmy wcześniej, awokado bogate jest w kwas foliowy, witaminę K, miedź i wiele innych składników odżywczych. Jeżeli są dostarczane regularnie, pomagają wzmocnić kości.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Ból brzucha i gorączka – co oznaczają te objawy?
Ból brzucha i gorączka to dość powszechne objawy, które występują zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. Pojawiające się sporadycznie i oddzielnie zwykle nie stanowią powodu do niepokoju – mogą być symptomem przejedzenia i niestrawności (w przypadku bólu brzucha) czy też sezonowej infekcji (w przypadku podwyższonej temperatury). W pewnych okolicznościach wymagają jednak konsultacji z lekarzem. Sprawdź, kiedy z bólem brzucha i gorączką trzeba udać się do specjalisty.
Co daje przyjmowanie kolagenu?
Przyjmowanie kolagenu może mieć wiele korzyści dla naszego organizmu. Kolagen jest jednym z najważniejszych białek występujących w naszym ciele i odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia skóry, stawów, kości i włosów. W tym artykule dowiesz się, jakie są główne zalety przyjmowania kolagenu i dlaczego warto go uwzględnić w swojej codziennej diecie.
Zdrowa stopa, szczęśliwe dziecko. Jak dobierać obuwie dla maluchów?
Chwila, gdy dziecko stawia swoje pierwsze kroki, to przełomowy i długo wyczekiwany przez rodziców moment. Kiedy maleństwo uczy się korzystać ze swoich stópek, czas wyruszyć po buty. W związku z tym w dzisiejszym artykule zajmiemy się tematem niezwykle istotnym dla każdej mamy i każdego taty – prawidłowym doborem obuwia dla małych dzieci. Oto kilka wskazówek, które warto znać!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl