Jedno awokado obejmuje już 28 procent dziennego zapotrzebowania na potas. Prawidłowa jego ilość pomoże Ci utrzymać ciśnienie krwi pod kontrolą.
2. Chroni przed cukrzycą
Ostatnimi czasy coraz więcej ludzi cierpi na cukrzycę. Według specjalistów spożycie połówki awokado dziennie, zapobiega wzrostowi poziomu cukru we krwi.
3. Hamuje wzrost komórek nowotworowych
Liczne badania wykazały skuteczność awokado względem komórek nowotworowych. W szczególności hamują wzrost komórek nowotworowych w przypadku raka prostaty.
4. Dobrze działa na oczy
Zwyrodnienie plamki żółtej jest częstą przyczyną ślepoty. Awokado zawiera dużo luteiny i zeaksantyny. Te przeciwutleniacze zwalczają ryzyko wystąpienia tej przypadłości. Regularne spożywanie awokado sprawi, że będziemy mieć zdrowe oczy.
5. Dedykowane kobietom w ciąży
Awokado powinno być w diecie każdej kobiety w ciąży. Zawiera potas, kwas foliowy, witaminę C i witaminę B. Ta ostatnia prowadzi do prawidłowego rozwoju mózgu. Kwas foliowy jest istotny dla prawidłowego rozwoju płodu na początku ciąży. Ponadto spożywanie awokado redukuje poranne mdłości.
6. Wspomaga dietę
Jeśli jemy awokado codziennie, łatwiej pozbyć się zbędnych kilogramów. Już połówka tego owocu dziennie, zmniejszy naszą masę, ponieważ awokado jest bogate błonnik.
7. Poprawia trawienie
Awokado zawiera dużo błonnika, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Te owoce mogą być użyteczne, jeśli masz problemy z zaparciami.
8. Poprawia nastrój
Wysoka zawartość witamin i minerałów, poprawia nastrój i zmniejsza wahania nastroju.
9. Owoc bogaty w zdrowe tłuszcze
Awokado zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jego jedzenie może pomóc w zmniejszeniu ryzyka ataków serca i podwyższonego cholesterolu.
10. Wzmacnia kości
Jak wspomnieliśmy wcześniej, awokado bogate jest w kwas foliowy, witaminę K, miedź i wiele innych składników odżywczych. Jeżeli są dostarczane regularnie, pomagają wzmocnić kości.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com