Nie musisz odmawiać sobie pizzy z powodu alergii na gluten, sprawdź jak przygotować włoską pizzę bezglutenową
Udostępnij Google News
Kuchnia

Nie musisz odmawiać sobie pizzy z powodu alergii na gluten, sprawdź jak przygotować włoską pizzę bezglutenową

Cierpisz z powodu alergii na gluten, dlatego co rusz musisz odmawiać sobie pysznego jedzenia? Martwi cię, że już nigdy nie zaznasz wyjątkowego smaku pizzy? Niekoniecznie... Pod warunkiem, że tylko odrobinę zmodyfikujesz bazę tego włoskiego placka.

Włoski wyrób, oferowany m.in. w takich pizzeriach jak Fiero Pizza, swoją recepturę opiera na mące pszennej typu 00, a więc bardzo rozdrobnionej. Dzięki temu można uzyskać idealnie chrupkie i nienasiąkające sosem pomidorowym ciasto. W przypadku alergii na gluten stosowanie takiej mąki nie jest dozwolone. Dlatego trzeba pójść na kompromis, tworząc bezglutenową wariację na temat włoskiej pizzy.

Jaka mąka na pizzę bezglutenową?

W przypadku pizzy bezglutenowej nie ma jednej konkretnej mąki, z której można byłoby przyrządzić ciasto. Z reguły jest to mieszanka kilku mąk – tak, by ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji i było dobre w smaku.

Chcąc przygotować bezglutenowe ciasto na pizzę, można skorzystać z gotowych już mieszanek dostępnych w sklepach, np. ze zdrową żywnością – zarówno lokalnych, jak i internetowych. Można jednak pokusić się o stworzenie własnej mieszanki.

Do przygotowania mieszanki na pizzę bezglutenową można wykorzystać:

  • mąkę z tapioki (3/4 szklanki), mąkę ryżową (1/2 szklanki), mąkę z ciecierzycy (1/3 szklanki), mąkę owsianą (1/3 szklanki),
  • mąkę z tapioki (2 i 1/2 szklanki), mąkę ryżową (2 i 1/2 szklanki), skrobię ziemniaczaną (2 szklanki).

Jak przygotować pizzę bezglutenową krok po kroku?

Podstawą każdej dobrej pizzy jest ciasto, co potwierdza m.in. menu Fiero Pizza – lokal, w którym serwowane są włoskie specjały wyróżniające się bardzo dobrym smakiem. W przypadku pizzy bezglutenowej liczą się odpowiednie proporcje każdej mąki oraz sprawdzona receptura.

  • Wymieszaj wszystkie rodzaje mąk zgodnie z proporcjami, a następnie dodaj zmielone siemię lniane i sól.
  • Na bardzo małym ogniu podgrzej mleko (1/2 szklanki) – tak, by było ciepłe (nie gorące!). Po zdjęciu z ognia dodaj drożdże, cukier oraz 2 łyżki mieszanki.
  • Daj odpocząć uzyskanemu rozczynowi, a następnie wlej go do miski z mąką. Po połączeniu składników, dodaj oliwę oraz białka jajek (2 sztuki).
  • Mieszaj lub miksuj na małych obrotach, a następnie przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia.
  • Po 30 minutach wyłóż po połowie ciasta do dwóch tortownic i ponownie odstaw na pół godziny.

W tym czasie zajmij się przygotowaniem sosu – najlepiej na bazie passaty pomidorowej. Wystarczy umieścić ją w rondelku, dodać oliwę, czosnek, bazylię, cukier, ostrą paprykę i pieprz. Po 10-15 minutach gotowania, będzie on gotowy. Potem wystarczy tylko ułożyć odpowiednie dodatki i tak przygotowaną pizzę umieścić w piekarniku – najlepiej na specjalnym kamieniu.

Pizza bezglutenowa z dowozem?

Masz ochotę na pizzę zamawianą z dostawą do domu, jednak z powodu alergii na gluten musisz odmówić sobie tej przyjemności? Niekoniecznie – sprawdź, czy w takich lokalach jak Fiero Pizza, menu obejmuje propozycje dla osób uczulonych na gluten. A jeśli znajdziesz już konkretne miejsce, zamów pizzę przez internet. Tylko kilka kliknięć wystarczy, by złożyć zamówienie i dokonać płatności.

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie