Wielkanoc 2017: Jak zabarwic jajka za pomocą naturalnych składników?
Udostępnij Google News
Kuchnia

Wielkanoc 2017: Jak zabarwic jajka za pomocą naturalnych składników?

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Istnieje prosty i zarazem bardzo efektowny sposób z na zabarwienie jajek w domowych warunkach. Jak to zrobić?

Jeśli chcesz zabarwić jajka naturalnym spoosbem, przygotuj następujące składniki:

  • Czerwona kapusta - barwi jajka na niebiesko
  • Kurkuma - na żółto
  • Skórki pokrojonej cebuli - na pomarańczowo
  • Burak ćwikłowy - na czerwono

Ugotuj każdy ze składników oddzielnie w garnku z wodą aż do jej zabarwienia. Przelej napar przez sitko - każdy do innej szklanki. Uzyskasz 4 napary każdy w innym kolorze. Przygotuj miksturę - do każdej 1 szklanki naparu dodaj 1 łyżkę octu winnego. W każdej szklance zanurz ugotowane i obrane ze skórki 1 jajko - każde w innej szklance. Zostaw na 12 godzin. Ciesz się efektami :)

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie