5 super sposobów na jajka. Sztuczki nr 4 sami nie znaliśmy!
Już niedługo Wielkanoc, dobrze więc znać kilka sztuczek dotyczących jajek. Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak ekspresowo oddzielić żółtko od białka, ten tekst jest dla ciebie!
Reklama
Poznaj 5 przydatnych sztuczek dotyczących jajek.
1. Jak zrobić złote jajko?
Włóż surowe jajko do skarpetki rajstopowej. Kilkukrotnie zakręć ją mocno nim potrząsając i odkręć i ponownie zakręć. Wyjmij ze skarpetki i ugotuj je. Jajko będzie mieć jednolity złoty kolor na skutek wymieszania białka z żółtkiem.
2. Jak ekspresowo oddzielić żółtka od białek z kilku jajek?
Kilka jajek wbij do naczynia. Oddziel żółtka od białek wciągając jajka za pomocą plastikowej butelki po napoju (naciskając ją). Wypuszczaj żółtka z butelki do innego naczynia również naciskając butelkę.
3. Jak odróżnić zgniłe jajko od świeżego?
Umieść jajko w szklance z wodą. Zgniłe jako unosi się na wodzie, świeże opada na dno.
4. Jak łatwo obrać jajko ze skorupki?
Ugotowane jajko umieść w szklance w dużą ilością kostek lodu. Niech w niej ostygnie. Wyjmij jajko, stuknij nim o blat lub o deskę do krojenia, a skorupka z łatwością oddzieli się od jajka.
5. Jak długo gotować jajko?
5 minut - jajko będzie mieć półpłynne żółtko.
12 minut - jajko będzie mieć żółtko o stałej konsystencji.
Źródło zdjęć: www.pixabay.com
Reklama
WielkanocjajkaWielkanoc 2017jajka wielkanocnejak oddzielić żółtko od białkaile gotować jajkajak obrać jajko ze skorupki
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak ugotować jajka na twardo żeby się dobrze obierały?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś ugotować jajka na twardo i z trudem obierać skorupkę? Niezależnie od tego, czy przygotowujesz je na śniadanie, jako dodatek do sałatek czy tradycyjne jajka faszerowane, ważne jest, aby skorupka łatwo się odklejała. W tym artykule podpowiemy Ci kilka trików, które pomogą Ci uzyskać idealnie ugotowane jajka na twardo, które będą się dobrze obierały.
Jak sprawdzić czy jajko jest dobre?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś rozbijać jajko do potrawy, tylko po to, aby odkryć, że jest zepsute? To naprawdę frustrujące i może zepsuć całe danie. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć, jak sprawdzić świeżość jajka przed jego użyciem. W tym artykule podpowiemy Ci kilka prostych trików, które pozwolą Ci upewnić się, czy jajko jest dobre czy nie, bez konieczności rozbijania skorupki.
Jak przechowywać jajka?
Produkty świeże, takie jak jajka, wymagają odpowiedniego przechowywania, aby zachować swoją świeżość i zapobiec rozwojowi bakterii. W tym artykule dowiesz się, jak przechowywać jajka oraz jak długo można je przechowywać.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl