5 super sposobów na jajka. Sztuczki nr 4 sami nie znaliśmy!

Kuchnia Piątek, 7 kwietnia 2017
Oceń:
4 / 17 głosów
5 super sposobów na jajka. Sztuczki nr 4 sami nie znaliśmy!

Już niedługo Wielkanoc, dobrze więc znać kilka sztuczek dotyczących jajek. Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak ekspresowo oddzielić żółtko od białka, ten tekst jest dla ciebie!

Poznaj 5 przydatnych sztuczek dotyczących jajek.

1. Jak zrobić złote jajko?

Włóż surowe jajko do skarpetki rajstopowej. Kilkukrotnie zakręć ją mocno nim potrząsając i odkręć i ponownie zakręć. Wyjmij ze skarpetki i ugotuj je. Jajko będzie mieć jednolity złoty kolor na skutek wymieszania białka z żółtkiem.

2. Jak ekspresowo oddzielić żółtka od białek z kilku jajek?

Kilka jajek wbij do naczynia. Oddziel żółtka od białek wciągając jajka za pomocą plastikowej butelki po napoju (naciskając ją). Wypuszczaj żółtka z butelki do innego naczynia również naciskając butelkę.

3. Jak odróżnić zgniłe jajko od świeżego?

Umieść jajko w szklance z wodą. Zgniłe jako unosi się na wodzie, świeże opada na dno.

4. Jak łatwo obrać jajko ze skorupki?

Ugotowane jajko umieść w szklance w dużą ilością kostek lodu. Niech w niej ostygnie. Wyjmij jajko, stuknij nim o blat lub o deskę do krojenia, a skorupka z łatwością oddzieli się od jajka.

5. Jak długo gotować jajko?

5 minut - jajko będzie mieć półpłynne żółtko.
12 minut - jajko będzie mieć żółtko o stałej konsystencji.

Źródło zdjęć: www.pixabay.com