Składniki:
ciasto:
100 g mąki ziemniaczanej
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 jajka
1/2 szklanki cukru
krem:
250 g mascarpone
100 ml śmietanki kremówki 30%
1/2 szklanki cukru pudru
6 łyżek kakao
łyżeczka ekstraktu waniliowego
dżem śliwkowy:
300 g śliwek
1 łyżka cukru
laska cynamonu
Przygotowanie:
Aby przygotować dżem, drylujemy śliwki, wrzucamy do rondla i posypujemy cukrem. Do całości dokładamy cynamon i gotujemy na wolnym ogniu do odparowania soku. Następnie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do niej cukier. Natomiast żółtka miksujemy i dodajemy do piany z białek. Całość mieszamy. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę oraz cukier wsypujemy do jednego naczynia. Połowę dodajemy do jajek, po czym mieszamy i dosypujemy drugą część. Dokładnie wymieszane składniki powinny tworzyć gładką masę, którą należy umieścić w wybranych przez siebie foremkach lub tortownicy. Foremki powinny być wcześniej nasmarowane masłem. Wstawiamy je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około piętnaście minut, po czym wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Żeby przygotować krem, wsyp do miski cukier, wanilię, cukier, dodaj śmietankę i serek mascarpone. Całość należy dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto należy posmarować naszym dżemem śliwkowym, a na nim rozsmarować większość kremu. Przykrywamy całość drugim kawałkiem ciasta i na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą ilość kremu. Wierzch można udekorować śliwkami.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com