Przepis na aromatyczne ciasto śliwkowe bez glutenu
Są osoby, które nie tolerują glutenu. Jeśli Ty lub ktoś z Twoich bliskich należy do tej grupy, wypróbuj poniższy przepis na ciasto śliwkowe bez glutenu!
Reklama
Składniki:
ciasto:
100 g mąki ziemniaczanej
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 jajka
1/2 szklanki cukru
krem:
250 g mascarpone
100 ml śmietanki kremówki 30%
1/2 szklanki cukru pudru
6 łyżek kakao
łyżeczka ekstraktu waniliowego
dżem śliwkowy:
300 g śliwek
1 łyżka cukru
laska cynamonu
Przygotowanie:
Aby przygotować dżem, drylujemy śliwki, wrzucamy do rondla i posypujemy cukrem. Do całości dokładamy cynamon i gotujemy na wolnym ogniu do odparowania soku. Następnie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do niej cukier. Natomiast żółtka miksujemy i dodajemy do piany z białek. Całość mieszamy. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę oraz cukier wsypujemy do jednego naczynia.
Połowę dodajemy do jajek, po czym mieszamy i dosypujemy drugą część. Dokładnie wymieszane składniki powinny tworzyć gładką masę, którą należy umieścić w wybranych przez siebie foremkach lub tortownicy. Foremki powinny być wcześniej nasmarowane masłem. Wstawiamy je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około piętnaście minut, po czym wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Żeby przygotować krem, wsyp do miski cukier, wanilię, cukier, dodaj śmietankę i serek mascarpone. Całość należy dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto należy posmarować naszym dżemem śliwkowym, a na nim rozsmarować większość kremu. Przykrywamy całość drugim kawałkiem ciasta i na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą ilość kremu. Wierzch można udekorować śliwkami.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Mąka migdałowa - nowy hit w kuchni!
Wiesz, że mąka migdałowa jest jednym z najzdrowszych zamienników dla tradycyjnej mąki? Jeśli interesuje Cię zdrowe odżywianie i chcesz wiedzieć więcej o właściwościach mąki migdałowej, to ten artykuł jest dla Ciebie! Dowiedz się, dlaczego warto sięgnąć po mąkę migdałową i jakie korzyści może przynieść Twojemu zdrowiu.
Szarlotka bezglutenowa, której nie musisz się opierać!
Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Jednak osoby na diecie bezglutenowej często muszą rezygnować z tego smakołyku. Na szczęście istnieje przepis na szarlotkę bezglutenową, którą każdy może przygotować w domu. W tym artykule przedstawimy przepis na szarlotkę bezglutenową, podpowiemy jak ją podawać oraz udzielimy kilku porad dotyczących jej przygotowania.
Kto nie powinien jeść glutenu? Uważaj, bo może jesteś w tej grupie
Niektórzy (głównie osoby dorosłe) kompletnie nie trawią laktozy występującej w produktach mlecznych, inni źle się czują po spożyciu roślin strączkowych oraz sztucznych słodzików, a pewna grupa osób nie radzi sobie z prawidłowym trawieniem glutenu.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl