Pomysł na soczystego kurczaka w kapuście włoskiej

Pomysł na soczystego kurczaka w kapuście włoskiej

Szukasz pomysłu na pyszny i aromatyczny obiad? W takim razie wypróbuj poniższy przepis!
Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka 4 duże plastry szynki gotowanej 4 duże liście kapusty włoskiej 150 g sera feta 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka vegety sól, pieprz do smaku 2 łyżki masła ½ l rosołu drobiowego Składniki na sos: 3-4 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki 1 łyżka musztardy Przygotowanie: Piersi przekrajamy na pół i rozbijamy na cienkie plastry. Z kapusty oddzielamy 4 liście, które należy blanszować w gorącej wodzie na wolnym ogniu przez około 5 minut. Ser feta należy rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną, pieprzem i szczypiorkiem. Następnie na liściu kapusty kładziemy naszego kurczaka i doprawiamy vegetą. Na kurczaka nakładamy fetę oraz plasterek szynki, po czym zwijamy całość w roladkę. W garnku roztapiamy masło, dolewamy odrobinkę rosołu i dusimy na takiej bazie nasze roladki, co jakiś czas dolewając rosołu. Każdą z roladek należy dusić po około 10 minut na każdą stronę. Sos przygotowujemy poprzez wymieszanie mąki ze śmietaną, dodanie naszego rosołu pozostałego po duszeniu roladek oraz musztardy. Sos musi zgęstnieć, dlatego należy go zagotować. Źródło zdjęcia: www.fotolia.com
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
przekąski z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie z pieczarkami jest idealną przekąską nie tylko na imprezę. Sprawdzi się genialnie jako drugie śniadanie, a także przystawka przed obiadem. Zawsze warto mieć ciasto francuskie w lodówce, ponieważ można wyczarować z niego wiele smakołyków. Dziś wykorzystamy pieczarki, ser i szpinak.
kluski śląskie
Kluski śląskie znane również jako kluski białe to potrawa popularna głównie na terenach górnego śląska, ale i nie tylko. Przygotowywane z ziemniaków kluski są idealną alternatywą do ziemniaków, kasz, ryżu oraz makaronów. Stanowią bowiem podstawę wielu smacznych dań z sosem. Oczywiście jednym z najpopularniejszych są rolada śląska z kluskami i modrą kapustą. Zobacz jak przygotować tradycyjne kluski ziemniaczane i z czym je podawać.
kartacze
Kartacze są jedną z najpopularniejszych potraw regionalnych w Polsce wschodniej, natomiast na Litwie uchodzą za tradycyjne danie narodowe. Wyglądem przypominają większe pyzy i tak samo przygotowuje się je z ciasta ziemniaczanego. Cepeliny Litewskie to stała pozycja tradycyjnej kuchni głównie na Podlasiu, Suwalszczyźnie oraz Mazurach. Nadziewana mięsnym farszem i okraszona skwarkami z boczku potrawa, doskonale wpisuje się w powszechne upodobania smakowe. Jest także bardzo łatwa w przygotowaniu. Jak zatem zrobić prawdziwe kartacze?