Czekoladowe ciasteczka razowe
Składniki:
jajo kurze
szklanka cukru ( najlepiej wykorzystać cukier brzozowy lub brązowy )
80 g prawdziwego masła
pół szklanki mąki razowej
proszek do pieczenia
cukier wanilinowy
200 g rozpuszczonej ciemnej czekolady
garść rodzynek
Przygotowanie:
Do miseczki należy wsypać cukier i wbić do niego jajko. Mieszamy ze sobą te dwa składniki oraz dokładamy masło w postaci ciekłej. Następnie do miski wsypujemy cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, mąkę razową oraz rozpuszczoną czekoladę. Po wymieszaniu składników, dodajemy garść rodzynek i ponownie lekko mieszamy, żeby je równomiernie rozprowadzić. Z tak przygotowanej masy formujemy małe ciasteczka i przekładamy je do wyłożonej papierem blaszki. Ciasteczka umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku i pieczemy przez około kwadrans. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com