Słodkie zupy kojarzą Ci się z czasami, kiedy jeszcze byłaś dzieckiem? Chyba nie ma osoby, która by ich wtedy nie uwielbiała! Jeśli chcesz przypomnieć sobie ten wyśmienity, niepowtarzalny smak, wypróbuj poniższy przepis na zupę z jabłek i żurawiny. Gwarantujemy, że jej aromat i smak pozwolą Ci powrócić do dawnych, beztroskich czasów!
Składniki:
- 4 duże jabłka
- 2 szklanki żurawiny
- szklanka białego wytrawnego wina
- szklanka cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z cytryny
- 3 goździki
Żurawinę zalewamy szklanką ciepłej wody i odstawiamy. Do litra gorącej wody wsypujemy cukier, dodajemy goździki, łyżkę soku z cytryny, pokrojone jabłka. Gotujemy do momentu zeszklenia się jabłek. Po czym wyjmujemy owoce i rozkładamy na talerzach. Żurawinę z wodą, w której się moczyła, rozbijamy i przekładamy na gęste sito. Przecieramy bezpośrednio do syropu z jabłek. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody i dokładnie mieszamy. Trzymamy na ogniu przez około 3 minuty. Następnie dodajemy wino, łyżkę soku z cytryny, zagotowujemy i jeszcze chwilkę mieszamy.