Co przygotować z cukinii? Poznaj przepisy na pasztet i ketchup w wersji fit!
Udostępnij Google News
Kuchnia

Co przygotować z cukinii? Poznaj przepisy na pasztet i ketchup w wersji fit!

Cukinia jest bardzo zdrowa. smaczna i ma niewiele kalorii. Ponadto zawiera żelazo, magnez, potas i wiele potrzebnych witamin. Co istotne, polecana jest osobom, które mają problemy z trawieniem i nadkwaśnością żołądka. Jak widać, warto wprowadzić cukinię do swojej codziennej diety... Poznaj przepisy na pasztet oraz ketchup w wersji fit!

Pasztet z cukinii

Składniki:

3 szklanki utartej, posolonej cukinii

1 szklanka kaszy mannej

1/2 szklanki bułki tartej

3/4 szklanki oleju

30 dag żółtego sera

4-5 jaj (białka ubić osobno)

5 marchewek (startych na tarce)

2 drobno posiekane cebule

posiekana natka pietruszki

posiekany koper

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Cukinię należy odsączyć i dodać do niej suche składniki, żółtka jaj, olej. Następnie należy przyprawić wszystko do smaku i wymieszać. Później dodajemy ubitą pianę z białek i ponownie mieszamy. Całość pieczemy przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Ketchup z cukinii

Składniki:

1,5 kg obranej cukinii bez pestek (poszatkowanej)

1/2 kg cebuli (poszatkowanej)

2 szklanki białego cukru

400 g koncentratu pomidorowego

3/4 szklanki octu

łyżeczka pieprzu

łyżeczka chilli

łyżeczka słodkiej papryki

2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Poszatkowaną cukinię i cebulę należy posolić i pozostawić na kilka godzin. Następnie zasypać cukrem i dusić 20 minut. Dodać koncentrat, ocet i przyprawy. Gotować 20 minut. Można 10 minut przed końcem gotowania dodać 2 starte jabłka. Całość blendujemy na masę i nakładamy do słoików. Pasteryzujemy przez 15 minut.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie