Pasztet z cukinii
Składniki:
3 szklanki utartej, posolonej cukinii
1 szklanka kaszy mannej
1/2 szklanki bułki tartej
3/4 szklanki oleju
30 dag żółtego sera
4-5 jaj (białka ubić osobno)
5 marchewek (startych na tarce)
2 drobno posiekane cebule
posiekana natka pietruszki
posiekany koper
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Cukinię należy odsączyć i dodać do niej suche składniki, żółtka jaj, olej. Następnie należy przyprawić wszystko do smaku i wymieszać. Później dodajemy ubitą pianę z białek i ponownie mieszamy. Całość pieczemy przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Ketchup z cukinii
Składniki:
1,5 kg obranej cukinii bez pestek (poszatkowanej)
1/2 kg cebuli (poszatkowanej)
2 szklanki białego cukru
400 g koncentratu pomidorowego
3/4 szklanki octu
łyżeczka pieprzu
łyżeczka chilli
łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Poszatkowaną cukinię i cebulę należy posolić i pozostawić na kilka godzin. Następnie zasypać cukrem i dusić 20 minut. Dodać koncentrat, ocet i przyprawy. Gotować 20 minut. Można 10 minut przed końcem gotowania dodać 2 starte jabłka. Całość blendujemy na masę i nakładamy do słoików. Pasteryzujemy przez 15 minut.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com