Przepis na ziemniaki faszerowane kurczakiem, papryką i czosnkiem

Kuchnia Piątek, 3 listopada 2017
Oceń:
4 / 8 głosów
Przepis na ziemniaki faszerowane kurczakiem, papryką i czosnkiem

Lubisz ziemniaki w każdej formie i chcesz dalej z nimi poeksperymentować? W takim razie poznaj przepis na przepyszne ziemniaki z niespodzianką! Gwarantujemy, że Twoje podniebienie będzie usatysfakcjonowane.

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 250 g piersi z kurczaka, pokrojonej w paski
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w paski
  • za 1/2 czerwonej, żółtej i zielonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 1/2 limonki
  • 60 g startego sera (mozzarella i cheddar)
  • 1 awokado
  • 30 g świeżej kolendry
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 55 g czerwonej fasoli z puszki

Przygotowanie:

  1. Przekrój ziemniaki na pół i wsuń do piekarnika na wyłożonej folią aluminiową blaszce. Piecz przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
  2. Rozgrzej na patelni oliwę, dodaj cebulę, paprykę, czosnek, kurczaka i wszystkie przyprawy. Smaż składniki na dużym ogniu, ale krótko.
  3. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj fasolę.
  4. Zawartość patelni skrop sokiem z limonki.
  5. Wydrąż miąższ z upieczonych ziemniaków i napełnij te łódeczki przygotowanym na patelni farszem. Górę posyp startym na tarce serem.
  6. Następnie włóż ziemniaki do piekarnika na kolejne 5 minut, do roztopienia sera.
  7. Upieczone ziemniaki posyp drobno posiekanym awokado i świeżą kolendrą.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com