Co zrobić z gotowanych ziemniaków?
Do przeczytania w ok. 3 min.
Kopytka, czyli postaw na pewniaka!
Pierwszą odpowiedzią na pytanie, co zrobić z gotowanych ziemniaków, są oczywiście kopytka! To chyba najpopularniejsze danie, do którego wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia ziemniaki. Przygotowanie tej potrawy jest banalnie proste. I co więcej, jeśli zastanawiasz się, co zrobić z gotowanych ziemniaków na słodko, to to danie jest doskonałym pomysłem. Kopytka smakują pysznie nie tylko w wersji na słono, ale też na słodko, dlatego koniecznie wypróbuj mój przepis i przetestuj różne dodatki.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 250 g mąki tortowej
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
Wykonanie:
- Przygotowanie kopytek rozpocznij od dokładnego zmielenia ugotowanych ziemniaków. Ważne jest, by zostały zgniecione na gładką masę. Możesz użyć ziemniaków z dnia poprzedniego lub świeżo ugotowanych – jednak w tym przypadku odczekaj aż przestygną i będą letnie.
- Do rozgniecionych ziemniaków dodaj mąkę, jajko i sól – całość wyrób na gładką masę. Najlepiej jest zagnieść ciasto rękami, które po wyrobieniu powinno być bardzo plastyczne. Niekiedy może się okazać, że wskazana w przepisie ilość mąki będzie za mała i masa nie stanie się plastyczna (dzieje się tak, gdy ziemniaki zawierają mało skrobi) – wówczas dodaj małymi porcjami jeszcze trochę mąki.
- Stolnicę oprósz mąką i umieść na niej ¼ ciasta. Rozwałkuj je dłońmi na sznurek o średnicy około 2 cm, a następnie potnij go na kopytka o długości około 2-3 cm.
- Gdy ciasto będzie już pokrojone na kopytka, zagotuj w dużym garnku wodę z dodatkiem łyżeczki soli. Kopytka wkładaj delikatnie do wrzątku i ostrożnie zamieszaj. Poczekaj aż wypłyną i od tego czasu gotuj je jeszcze przez około 1,5-2 minuty, a następnie wyłóż je na sitko i przelej niewielką ilością chłodnej wody (zapobiegnie to ich sklejeniu).
A może placki z gotowanych ziemniaków?
Szukasz pomysłu na to, co zrobić z gotowanych ziemniaków bez dodatku mięsa? Doskonałym pomysłem na wegetariańskie danie będą placki, których bazą są właśnie gotowane ziemniaki. Przygotowanie ich zajmuje mniej niż 30 minut. To danie z ziemniaków gotowanych jest pyszne i sycące. Zobacz, co potrzebujesz do jego wykonania.
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 20 g mąki pszennej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- 1 cebula
- sól, pieprz i słodka papryka do smaku
- olej roślinny do smażenia
Wykonanie:
- Ugotowane ziemniaki zmiel na gładką masę. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju. Zrumienioną cebulkę dodaj do zmielonych ziemniaków, wbij jajko, wsyp przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Połącz dokładnie wszystkie składniki.
- Na patelni rozgrzej olej i na gorący tłuszcz wykładaj uformowane placki (porcję wielkości orzecha włoskiego uformuj w dłoniach na kształt placka). Smaż je na średniej mocy palnika aż do zarumienienia z obu stron. Usmażone placki z gotowanych ziemniaków odłóż na chwilę na papier śniadaniowy, który wchłonie ewentualny nadmiar tłuszczu.
Odświeżenie gotowanych ziemniaków
Jeśli masz gotowane ziemniaki, które straciły swoją świeżość, istnieje prosty sposób na ich odświeżenie. Wystarczy je podgrzać na patelni z odrobiną masła i przyprawami. Możesz dodać ulubione zioła, jak natka pietruszki czy koperek, aby nadać im dodatkowego smaku. Gotowane ziemniaki odświeżone w ten sposób będą smaczne i idealnie pasują jako dodatek do różnych dań.
Teraz wiesz, co zrobić z gotowanych ziemniaków, aby nie marnować jedzenia. Wypróbuj przepisy na kopytka i placki oraz spróbuj odświeżyć już ugotowane warzywa. Smacznego!