Przepis na pierogi z farszem cebulowo-ziemniaczanym

Kuchnia Sobota, 25 listopada 2017
Oceń:
4 / 31 głosów
Przepis na pierogi z farszem cebulowo-ziemniaczanym

W Polsce mamy wiele popularnych dań, którymi delektujemy się na co dzień. Prym wśród nich wiodą pierogi! Najbardziej popularne są te z mięsem. Jak się jednak okazuje, pierogi bez mięsa też mogą być wyśmienite... Poznaj przepis na pierogi z farszem cebulowo-ziemniaczanym.

Składniki na ciasto:

  • ½ kg mąki pszennej
  • żółtko jaja kurzego
  • olej słonecznikowy
  • sól
  • szklanka letniej wody

Składniki na farsz:

  • 2 kg ziemniaków
  • 3 średniej wielkości cebule
  • pieprz
  • sól
  • świeża pietruszka/bazylia

Przygotowanie:

Podsmażamy cebulkę na oleju i dodajemy do niej starte na tarce ziemniaki. Całość smażymy na patelni aż ziemniaki staną się miękkie. Dodajemy do tego drobno posiekane świeże zioła, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki i smażymy jeszcze 5 minut, następnie odkładamy do wystygnięcia. Następnie wyrabiamy ciasto mieszając mąkę, żółto z jaja kurzego oraz odrobinę oleju słonecznikowego od czasu do czasu dolewając wody. Wyrabiamy do momentu, aż uzyskamy gładką masę. Pozostawiamy ciasto na 20 minut pod przykryciem. Następnie rozwałkowujemy i wycinamy koła. Nakładamy na nie farsz i sklejamy. Gotujemy 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe!

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com