Składniki na ciasto:
- ½ kg mąki pszennej
- żółtko jaja kurzego
- olej słonecznikowy
- sól
- szklanka letniej wody
Składniki na farsz:
- 2 kg ziemniaków
- 3 średniej wielkości cebule
- pieprz
- sól
- świeża pietruszka/bazylia
Przygotowanie:
Podsmażamy cebulkę na oleju i dodajemy do niej starte na tarce ziemniaki. Całość smażymy na patelni aż ziemniaki staną się miękkie. Dodajemy do tego drobno posiekane świeże zioła, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki i smażymy jeszcze 5 minut, następnie odkładamy do wystygnięcia. Następnie wyrabiamy ciasto mieszając mąkę, żółto z jaja kurzego oraz odrobinę oleju słonecznikowego od czasu do czasu dolewając wody. Wyrabiamy do momentu, aż uzyskamy gładką masę. Pozostawiamy ciasto na 20 minut pod przykryciem. Następnie rozwałkowujemy i wycinamy koła. Nakładamy na nie farsz i sklejamy. Gotujemy 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe!
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com