Składniki:
- 600ml mleka
- 75g sera cheddar
- 200g makaronu
- 250g brokuła
- 40g masła
- 40g mąki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 pomidory
Przygotowanie:
Należy wypełnić do połowy wodą duży garnek i doprowadzić wodę do wrzenia. Dodać makaron i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tuż przed końcem gotowania makaronu, dodać różyczki brokułów do garnka i gotować z makaronem ostanie 2-3 minuty. Następnie rozgrzać w rondlu masło, dodać mąkę i mleko. Gotować na średnim ogniu cały czas mieszając. Tak przygotowana zasmażka musi zgęstnieć. Trzeba dodać do niej ser, który ma się rozpuścić oraz pieprz i sól. Makaron z brokułami należy ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Następną warstwą będzie rozdrobniony tuńczyk, który trzeba polać naszym sosem. Na samej górze należy ułożyć pokrojone w plastry pomidory i posypać serem. Na koniec zamykamy naczynie, wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 5-6 minut.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com