Kotlety z tuńczyka
Canva.com

Kotlety z tuńczyka z puszki - pomysł na szybki obiad

Kotlety z tuńczyka z puszki to pomysł na szybki obiad, który sprawdzi się zarówno wśród wegetarian, jak i osób przepadających za tą charakterystyczną rybą. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Reklama

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól i pieprz
  • Odrobina oleju roślinnego do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Tuńczyka odsącz i przełóż do miski, a następnie rozdrobnij widelcem, aby tworzył pastę.
  2. Cebulę obierz i posiekaj bardzo drobno. Natkę pietruszki opłucz, osusz i posiekaj drobno. Wszystko dodaj do tuńczyka.
  3. Wbij do miski jajko, dodaj bułkę tartą, nieco soku z cytryny i dopraw wszystko solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Zwilż dłonie zimną wodą i uformuj z nich kotleciki. Wszystkie odkładaj na deskę z ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  5. Kotleciki najlepiej smakują na gorąco. Warto podawać je z sałatkami lub ziemniakami. Można je jednak również jeść na zimno jako rybną przekąskę.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama