Sernik z orzechami włoskimi
Canva.com

Aksamitny serniczek z orzechami włoskimi - zakochasz się w tym deserze!

Sernik to ciasto, które możemy jeść codziennie! Jest puszysty, delikatnie słodki i aromatyczny. Dziś przygotowujemy go w wersji z orzechami włoskimi, które w tym roku obrodziły wyjątkowo w naszym ogrodzie.
Reklama

Składniki na pyszny sernik

Sernik z orzechami włoskimi
Canva.com

Orzechy włoskie są dobrym źródłem białka, błonnika i zdrowych tłuszczów. Są również dobrym źródłem magnezu, który jest ważny dla wyrównania poziomu cukru we krwi. Są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki, które powodują uszkodzenia komórek. Są również dobrym źródłem selenu, który pomaga zwalczyć szereg problemów zdrowotnych, w tym raka i choroby serca. Oprócz tych korzyści zdrowotnych orzechy włoskie są doskonałym źródłem energii i zawierają dużo kwasów Omega-3, które pomagają zachować zdrowe serce.

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

Reklama

Spód:

  • 175 g herbatników
  • 100 g orzechów lub migdałów
  • 60 g masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Masa sernikowa:

  • 600 g mielonego sera na serniki
  • 200 g śmietany kremówki
  • 3 duże jajka
  • 180 g cukru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Dekoracja na wierzch:

  • 100 g posiekanych orzechów

Sos karmelowy:

  • 100 g cukru
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml śmietany

Jak zrobić serniczek z nutą orzechową?

  1. Na początek miksujemy wszystkie składniki na spód.
  2. To ważne, aby masa była podobna do mokrego piasku.
  3. Następnie wykładamy nią waszą ulubioną foremkę.
  4. Łączymy składniki na masę i wszystko miksujemy.
  5. Wylewamy ciasto sernikowe na foremkę.
  6. Łyżką formujemy wierzch ciasta, aby był gładki i jednolity.
  7. Foremkę z sernikiem wkładamy do większej, które będzie wypełniona ciepłą wodą.
  8. Ciasto pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
  9. W międzyczasie przygotowujemy sos karmelowy poprzez zmieszanie cukru z masłem.
  10. Dodajemy do sosu kremową śmietankę i schłodzony karmel wylewamy na sernik i dekorujemy ciasto orzechami.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama