Sernik figowy z cynamonem
Canva.com

Sernik figowy z cynamonem - musisz tego spróbować!

Sernik z aromatycznymi figami i korzennym cynamonem jest przepyszny. Delikatne wnętrze w połączeniu z soczystym i słodkim aromatem egzotycznej figi jest obłędne. Sprawdź przepis już teraz!
Reklama

Składniki na pyszny sernik z figami

Sernik figowy z cynamonem
Canva.com

Sernik figowy jest wspaniały. To aromatyczne połączenie sera, owoców, cynamonu, które kusi kubki smakowe i zadowoli każdego smakosza.

Do przygotowania spodu sernika potrzebujemy:

  • 80 g orzechów brazylijskich lub migdałów
  • 125 g herbatników
  • 80 g masła

Nadzienie figowe przygotujemy z:

  • 250 g suszonych fig
  • 250 ml soku z pomarańczy
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
Reklama

Masę twarogową zrobimy z poniższych składników:

  • 300 g twarogu tłustego
  • 250 g mascarpone
  • skórka z pomarańczy
  • 110 g cukru
  • 2 jajka

Do dekoracji będziemy potrzebować świeże figi oraz cukier puder.

Jak zrobić figowy sernik z aromatycznym cynamonem?

  1. Orzechy i herbatniki wrzucamy do malaksera.
  2. Wszystko mieszamy, aż uzyskamy drobną konsystencję.
  3. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i spód smarujemy masą z ciasteczek oraz orzeszków.
  4. Spód pieczemy w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez około 12 minut.
  5. Następnie figi siekamy i łączymy z sokiem pomarańczowym oraz wszystkimi przyprawami.
  6. Całość zagotowujemy przez 10 minut.
  7. Ugotowane figi wykładamy na spód ciasta.
  8. Ucieramy żółtka z cukrem.
  9. Dodajemy do miski mascarpone i twaróg mieszając delikatnie.
  10. Ubijamy białko na sztywno i mieszamy z masą serową.
  11. Twaróg wykładamy na warstwę figową i pieczemy przez 75 minut w temperaturze 160 stopni.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama