Wegański sernik z awokado
Canva.com

Wegański sernik z awokado zrobisz w 30 minut. Oto przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

Awokado jest pyszne, ale czy myśleliście kiedyś, aby zrobić z niego pyszny deser? Mamy dla was przepis na wegański sernik z awokado bez cukru i pieczenia. Obłędnie zielony i aromatycznie pachnący - kochamy takie słodkości!
Reklama

Sernik bez pieczenia - tylko z awokado!

Ten przepis na sernik awokado urzecze z pewnością tych, którzy lubią słodkości, ale unikają ze względów zdrowotnych cukru, czy nabiału. Sernik jest bardzo delikatny i ma przyjemny słodko-kwaśny smak. Jeśli uwielbiacie pastę z awokado, to ten przepis po prostu musicie poznać.

Wegański sernik z awokado
Canva.com

Do przygotowania spodu sernika potrzebujemy:

  • 1 szklanka pestek ze słonecznika
  • 5 łyżki oleju - najlepiej kokosowego
  • garść orzeszków
  • kilka kropelek aromatu z migdałów
  • 200 g śliwek (ulubione)
Reklama

Masa sernikowa powstanie z:

  • 4 duże awokado
  • 400 g tofu
  • pół szklanki erytrolu
  • 2 cytrynki
  • 200 ml oleju kokosowego
  • 1 łyżka matcha herbata
  • aromat cytrynowy
  • sól do smaku

Na głęboką patelnię wysypujemy pestki, orzechy i wszystko prażymy, aż stanie się złote. Łączymy te składniki ze śliwkami i olejem za pomocą malaksera. Masę na spód ciasto wykładamy na blaszkę - 26 cm.

Czas na przygotowanie masy sernikowej. Na początku wyciskamy sok z cytryny. Do blendera wkładamy tofu, awokado, sok cytrynowy, rozpuszczony olej, herbatę matcha, aromat, sól. Wszystko mieszamy na bardzo intensywną masę.

Na spód z pestek dyni wykładamy masę sernikową. Ciasto najlepiej schłodzić przez minimum 12 godzin i podawać z pokruszonymi orzechami.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama