Przepis na aromatyczną kremową zupę z selera

Ty i Twoi najbliżsi uwielbiacie zupy w każdym wydaniu? W takim razie wypróbuj przepis na kremową zupę z selera, która nie tylko wybornie pachnie, ale i wyśmienicie smakuje.
Składniki:
  • duży seler
  • 1 litr bulionu
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki zimnego mleka
  • żółtko
  • 3 łyżki śmietany
  • 6 łyżek tartego sera żółtego
  • sól i pieprz
Przygotowanie: Obrany i pokrojony w cienkie krążki seler zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem soli i pieprzu i gotujemy pod przykryciem do miękkości przez około 25 minut. Wody powinno być tyle, aby seler był przykryty. Gdy będzie miękki, miksujemy go lub przecieramy przez sito, łączymy z rosołem i zagotowujemy. Następnie dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku, zagotowujemy jeszcze raz, a gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę lekko ubitą z żółtkiem. Gorącą zupę rozlewamy do talerzy i posypujemy serem. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł