Przepis na tartę ze szpinakiem i serem feta

Masz ochotę na przygotowanie pysznego dania bezmięsnego? Sięgnij po przepis na wyjątkową tartę ze szpinakiem! Szpinak, nie dość, że jest zdrowy, to także bardzo pyszny i dodaje energii. Koniecznie zaserwuj to danie swoim najbliższym.
Składniki: Spód tarty:
  • 50 ml wody
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 125 g masła
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Góra tarty:
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g szpinaku mrożonego
  • 1 jajo kurze
  • 135 g sera feta
  • 1/2 cebuli
  • masło
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g startego żółtego sera
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki mleka
Przygotowanie: Na początku należy przygotować ciasto. Wsyp mąkę do miski, dodaj masło, sól, wodę, proszek do pieczenia oraz żółtko. Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę. Odłóż ciasto do lodówki i wyjmij po upływie 30 minut. Następnie wyłóż nim formę do pieczenia ciasta i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni na około pół godziny. Później weź się za warzywa. Pokrój cebulkę i wyciśnij czosnek. Dopraw je solą oraz pieprzem i wrzuć na rozgrzaną patelnie. Następnie dodaj szpinak i smaż do momentu, kiedy szpinak będzie gotowy. Po zdjęciu patelni z ognia, dodaj pokruszony ser feta. Takim nadzieniem posmaruj upieczone ciasto. Mleko i śmietanę umieść w nowym naczyniu i wbij do niego jajo kurze oraz dołóż żółty ser, po czym dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym sosem, polej wierzch tarty. Całość wkładamy do rozgrzanego do 180 stopnie piekarnika i wyjmujemy po upływie 25- 30 minut. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł