Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Klasyka kuchni francuskiej w Twoim domu: Przepis na francuskie naleśniki
Naleśniki to szybka i prosta w przygotowaniu potrawa, którą zna każdy z nas. Znane są także we Francji, gdzie uchodzą za nie lada przysmak. Proponujemy zatem urozmaicić nasze tradycyjne, nieco już opatrzone receptury i nadać naleśnikom francuski charakter.
Prezentujemy nieskomplikowany przepis na naleśniki w wydaniu francuskim. Składniki wystarczą na porcje dla czterech osób. Składniki: 250 g mąki 3 jajka 1 łyżka oleju roślinnego 3 łyżki cukru (może być waniliowy) szczypta soli 1-2 łyżki wody ½ litra mleka ½ szklanki piwa Dodatki (wedle uznania): cukier konfitura pomarańczowa krem kasztanowy bita śmietana Przygotowanie: Wsyp mąkę do salaterki (wcześniej przesiej ją przez gęste sito). Zrób w mące dołek i wbij całe jajka, a następnie dodaj olej, cukier, sól i wodę. Starannie wymieszaj, najlepiej drewnianą łyżką. Dolewaj powoli mleko, dopóki nie powstanie jednolita masa. Dolej do ciasta ½ szklanki piwa – nada mu wspaniałą konsystencję (nie bój się, alkohol wyparuje podczas smażenia). Odstaw salaterkę przykrytą czystą serwetką lub szmatką. Podgrzej dużą patelnię, przecierając ją papierowym ręcznikiem nasączonym olejem. Nalej chochlą porcję ciasta o 2-4 mm grubości. Smaż około 2 minuty z jednej strony, przewróć łopatką i smaż 2 minuty z drugiej. Jeśli czujesz się na siłach, możesz spróbować podrzucić naleśnik szybkim i zręcznym ruchem patelni. Naleśniki podawaj złożone na dwie lub cztery części, posypane cukrem, nadziane konfiturami, kremem kasztanowym lub bitą śmietaną. Foto: www.pixabay.com Źródło: Berest A., De Maigret C., Mas S., Diwan A., Bądź paryżanką, gdziekolwiek jesteś. Miłość, szyk i złe nawyki, Warszawa 2014
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Confit z kaczki: Kulinarny szlachcic na Twoim stole
Confit z kaczki to tradycyjna potrawa francuska, która polega na konserwowaniu mięsa kaczki poprzez marynowanie w soli, a następnie powolne gotowanie w tłuszczu. Ten proces sprawia, że mięso staje się niezwykle miękkie i aromatyczne. Confit z kaczki jest jednym z najlepszych sposobów na przyrządzenie udka kaczki i może być przechowywane przez dłuższy czas zanurzone w wytopionym tłuszczu. Przed podaniem można je dodatkowo obsmażyć, aby uzyskać chrupiącą skórkę i intensywniejszy smak.
Szukasz najlepszej patelni do naleśników? Sprawdź nasze porady!
Jeśli jesteś miłośnikiem naleśników, wiesz jak ważną rolę odgrywa dobra patelnia w procesie ich przygotowania. Wybór odpowiedniej patelni może mieć ogromny wpływ na smak, konsystencję i wygląd twoich naleśników. Podpowiadamy, jak wybrać najlepszą patelnię do naleśników, aby cieszyć się doskonałymi rezultatami za każdym razem.
Naleśniki proteinowe na dobry początek dnia
Czy istnieje coś lepszego niż puszyste i aromatyczne naleśniki? A co powiesz na połączenie smaku i zdrowia? Dzięki przepisowi na naleśniki proteinowe, możesz cieszyć się ulubioną przekąską, która dostarczy Ci nie tylko pysznego smaku, ale także cennych składników odżywczych.