Mleko roślinne – zrób je sama!
Mleko roślinne może być równie smaczne, jak to od krowy. W dodatku jest ono lepiej przyswajalne przez nasz organizm , posiada także mniej kalorii – sprzyja zatem staraniom o smukłą sylwetkę. To przysmak dobry nie tylko dla wegetarian.
Przepis na mleko z orzechów nerkowca
Składniki:
1 szklanka orzechów nerkowca 3 szklanki niegazowanej wody mineralnej 1 łyżka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Orzechy nerkowca zalej trzema szklankami niegazowanej wody mineralnej i zostaw na całą noc. Rano dodaj do całości łyżkę cukru i dokładnie zblenduj. Przelej przez sito wyłożone gazą. Otrzymane mleko trzymaj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku lub szklanej butelce. Można je pić jako samodzielny napój, ale też dodawać do kawy lub wykorzystywać jako bazę do kakao. Pozostałe w sitku rozdrobnione orzechy można wykorzystać jako dodatek do ciast i innych wypieków. Foto: www.pixabay.com