Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Jaja wielkanocne – sprawdź, w ilu potrawach będą potrzebne
Nie sposób wyobrazić sobie dań wielkanocnych bez jajek na twardo. Przeważnie są bazą sałatek i zup. Można je faszerować zarówno warzywami, szynką, jak i rybami, np. śledziem lub łososiem. Chociaż smakują wyśmienicie podane z majonezem lub sosem tatarskim, to warto skorzystać z bardziej kreatywnych przepisów. Jajka w cieście francuskim? A może jajka na twardo w kształcie serca? Możliwości są ogromne!
Jajka po szkocku Przepis na jajka w tej odsłonie to tradycyjne szkockie śniadanie, które bez problemu możemy przygotować w domu i które coraz częściej gości na polskich stołach w okresie wielkanocnym. To nic innego jak klops z mięsa z jajkiem w środku. Brzmi niepozornie, jednak danie jest wyśmienite! Do przygotowania będą potrzebne jajka, biała kiełbasa, cebula, musztarda angielska, natka pietruszki, bułka tarta oraz przyprawy. Znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno. Jajka faszerowane tuńczykiem Potrawy wielkanocne nie mogą obyć się bez ryb, dlatego kolejną propozycją są jajka faszerowane tuńczykiem. Danie jest niezwykle proste i można przygotować je bardzo szybko tuż przed przybyciem gości na świąteczne śniadanie. Do przyrządzenia tej jajecznej przystawki potrzebne będą jajka na twardo, tuńczyk w sosie własnym, tarty chrzan, posiekana natka pietruszki oraz majonez. Jajka z farszem można przyozdobić plasterkami rzodkiewki. Jajka w cieście francuskim Oprócz tradycyjnych faszerowanych jajek warto podać na wielkanocny stół bardziej efektowne i pyszne danie. Ciasto francuskie możemy wykorzystać do wielu dań, jednak idealnie komponuje się właśnie z jajkami na twardo. Na wykrawanych kółkach z ciasta francuskiego wystarczy położyć plastry jajek na twardo i zapiec w piekarniku. Sekretem udanej potrawy są czarnuszka oraz Sos tatarski WINIARY. Jajka w galarecie Tradycyjne mięsne „nóżki” warto nieco urozmaicić, dodając plasterki jajek na twardo. Za ten przepis należy zabrać się kilka godzin przed przybyciem gości ze względu na czas tężenia galaretki. Podstawowymi składnikami tego dania są żelatyna, polędwica drobiowa, bulion warzywny, natka pietruszki oraz według uznania – groszek zielony i papryka marynowana. Jajka z szynką i kukurydzą w sosie majonezowym Jaja wielkanocne nie muszą zawierać farszu, można je również polać znakomitym sosem. Przepis na sos jest niezwykle prosty: należy wymieszać drobno pokrojoną szynkę, kukurydzę, posiekany szpinak, koperek i szczypiorek oraz dodać majonez i jogurt naturalny. To szybkie i pyszne danie, które przypadnie do gustu każdemu z gości. Jajka w koszulkach (jajka poche) Jajka w koszulkach wymagają tylko trzech składników: wystarczą jajko, ocet i sól. Są bardzo smaczną wersją tradycyjnych sadzonych jajek. Wystarczy wbić jajko do miseczki i zagotować wodę z octem. Następnie po zagotowaniu trzeba zmniejszyć ogień i za pomocą łyżki zrobić wir w wodzie i wlać jajko. Dzięki gotowaniu przez 2-3 minuty białko zetnie się, a żółto będzie delikatnie płynne. Jajka można podawać ze świeżym chlebem na listku sałaty. Jajka na twardo w kształcie serca Jajka w kształcie serca będą prawdziwym hitem na świątecznym stole! Jak uzyskać ten efekt? Trzeba z kartonika zrobić rynienkę w kształcie litery „V”, ugotowane i obrane jajka włożyć do rynienki, przycisnąć pałeczką (np. do sushi) i ustabilizować gumką. Jajka powinny być ciepłe, a następnie należy schłodzić je w lodówce. Serduszka jajeczne idealnie komponują się z sosem przygotowanym z majonezu, kaparów, koperku, masła i przypraw. Można podawać z pieczywem tostowym.
Artykuł sponsorowany
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak ugotować jajka na twardo żeby się dobrze obierały?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś ugotować jajka na twardo i z trudem obierać skorupkę? Niezależnie od tego, czy przygotowujesz je na śniadanie, jako dodatek do sałatek czy tradycyjne jajka faszerowane, ważne jest, aby skorupka łatwo się odklejała. W tym artykule podpowiemy Ci kilka trików, które pomogą Ci uzyskać idealnie ugotowane jajka na twardo, które będą się dobrze obierały.
Jak sprawdzić czy jajko jest dobre?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś rozbijać jajko do potrawy, tylko po to, aby odkryć, że jest zepsute? To naprawdę frustrujące i może zepsuć całe danie. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć, jak sprawdzić świeżość jajka przed jego użyciem. W tym artykule podpowiemy Ci kilka prostych trików, które pozwolą Ci upewnić się, czy jajko jest dobre czy nie, bez konieczności rozbijania skorupki.
Jak przechowywać jajka?
Produkty świeże, takie jak jajka, wymagają odpowiedniego przechowywania, aby zachować swoją świeżość i zapobiec rozwojowi bakterii. W tym artykule dowiesz się, jak przechowywać jajka oraz jak długo można je przechowywać.