Zdrowa przekąska do zjedzenia w biegu

Przejdź do galerii zdjęć
Dobra alternatywa dla chrupków, chipsów i innych słonych przekąsek. Idealna alternatywa dla osób które muszą coś chrupać podczas oglądania filmów czy seriali.
Ciecierzyca kojarzona jest głównie z kuchnią izraelską i potrawami takimi jak hummus, falafel czy taginie. Doskonale jednak smakuje również jako samodzielna potrawa.

Przepis na chipsy z ciecierzycy

Składniki
  • paczka ciecierzycy (suchej)
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • wędzona papryka
  • kumin
  • chilli
Żeby ciecierzyca nabrała wody, zalewamy ją ponad poziom ziaren i zostawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc). Wstawiamy do garnka z gotującą się wodą i gotujemy do momentu aż stanie się zupełnie miękka. Ugotowaną cieciorkę przecedzamy na sicie, osuszamy i w dużej misce mieszamy ze wszystkimi przyprawami i oliwą (niektóre przyprawy można również dodać po pieczeniu - na przykład papryka może stać się trochę gorzka - to zależy od preferencji). Taką mieszankę wysypujemy na blachę do pieczenia wyłożona papierem i pieczemy przez około 30 minut w 180 C mieszając co jakiś czas. Tak przygotowaną ciecierzycę można zjeść od razu po przygotowaniu na ciepło lub przesypać do papierowych torebek i zostawić na później.
Zobacz galerię zdjęć: ciecierzyca
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł