Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Szkodliwe działanie soli – 6 minusów jej spożywania
Sól – chociaż jest podstawową przyprawą w każdej kuchni – wydaje się, że ma więcej minusów niż plusów. Niektórzy dietetycy namawiają do całkowitego wyeliminowania soli z naszej diety, jednak również taki zabieg nie byłby w pełni korzystny dla organizmu.
Wydaje się, że należy zachować „złoty środek” i umiar we wszystkim – szczególnie w nadmiernym spożywaniu tego składnika. Choć z drugiej strony osoby, które całkiem wyeliminowały sól ze swojego jadłospisu „nie narzekają” na pogorszenie smaku potraw, po kilku tygodniach bowiem organizm sam przystosowuje się do nowego jedzenia i różnica przestaje być zauważalna.
Do negatywnych stron spożywania soli należą:
1. Nadmierne spożywanie soli przyczynia się do powstawania nadciśnienia tętniczego, co dalej prowadzić może do innych schorzeń na tle naczyniowo-sercowym, w tym także zawałów i wylewów. 2. Negatywny wpływ spożywania zbyt dużej ilości soli, który prowadzi do powstawania nadciśnienia tętniczego może być jednak zniwelowany przez odpowiedni wysiłek fizyczny. Badacze udowodnili, że aktywność fizyczna pozytywnie wpływa na eliminowanie skutków działania soli, a tym samym pomaga osobom z problemami sercowo-naczyniowymi. 3. Zbyt duża ilość soli w organizmie zatrzymuje w nim wodę, a w dodatku częściej i bardziej po prostu chce nam się pić – ma więc również związek ze zwiększeniem pragnienia. 4. W przypadku osób z uszkodzonymi nerkami lub chorobami nerek spożywanie soli może prowadzić do ich obrzęku, ponieważ niefunkcjonalne nerki nie będą w stanie odfiltrować zbyt dużej ilości soli dostarczonej w jedzeniu. 5. Niektórzy lekarze i dietetycy poszukują również związków przyczynowo - skutkowych łączących spożywanie soli z nowotworem żołądka oraz udarami mózgu. 6. Związane z powyższym podpunktem obfite spożywanie soli może działać również na naszą jasność myślenia, jego klarowność, pamięć i ogólne funkcjonowanie mózgu – powstawanie mikroudarów nie jest przez nas zauważalne w życiu codziennym, jednak ma ogromne znaczenie w dłuższym czasie, kiedy namnożenie negatywnych zmian przez nie spowodowanych może mieć widoczny skutek w wyniku wymienionych na początku zaburzeń poznawczych.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Usuwanie soli z butów: Domowe sposoby, które naprawdę działają
Czy zdarzyło Ci się kiedyś, że po spacerze Twoje buty były pokryte białymi plamami od soli? To powszechny problem, zwłaszcza w okresie zimowym. Sól, która jest używana do odśnieżania dróg, może powodować nie tylko nieestetyczne plamy na butach, ale także uszkodzić ich materiał. Zdradzamy kilka sprawdzonych sposobów, jak usunąć sól z butów i przywrócić im pierwotny wygląd.
Jak solić, aby nie przesolić? Magda Gessler zdradziła sekret
Magda Gessler, znana restauratorka i kulinarna ekspertka, wskazuje, że nadmierna sól nie tylko negatywnie wpływa na nasze zdrowie, ale również zniekształca naturalny smak dań. Dlatego warto zwrócić uwagę na umiar i szukać alternatywnych sposobów dodawania smaku.
5 sposobów na wykorzystanie soli himalajskiej. Spróbuj, odpoczniesz!
Sól himalajska to naturalna sól kamienna, która wydobywana jest w kopalni soli Khewra w Pakistanie. Jest znana od tysięcy lat i jest uważana za jedną z najczystszych soli na świecie. Sól himalajska ma różowy kolor, który wynika z jej bogatego składu mineralnego. Zawiera ponad 80 minerałów, w tym wapń, magnez, potas, żelazo, jod i cynk.