Domowy majonez - przepis na domowy majonez idealny na Wielkanoc i nie tylko!

Przejdź do galerii zdjęć
Majonez, czyli aksamitny sos składający się z kilku prostych składników, króluje na polskich stołach nie tylko w okresie świąt. Zbliżająca się Wielkanoc to jednak dobry moment, by spróbować swoich sił w kuchni i samodzielnie przygotować naturalny, świeży domowy majonez. Jego przyrządzenie nie zajmie nam dużo czasu, zagwarantuje za to niezastąpiony smak oraz wzbogaci niejedną świąteczną potrawę.
Domowy majonez charakteryzuje się aksamitną konsystencją i wyrazistym smakiem. Brak w nim także szkodliwych dla naszego zdrowia konserwantów, dlatego warto samodzielnie przyrządzać go w swojej kuchni. Wbrew pozorom, przygotowanie domowego majonezu nie jest trudne, w dodatku zajmuje naprawdę niewiele czasu.

Przepis na domowy majonez

Składniki: 2 żółtka 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka stołowa octu 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 3/4 szklanki oleju lub oliwy z oliwek Przed przystąpieniem do przygotowania majonezu należy zwrócić uwagę na to, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Oddzielone od białek żółtka wrzucamy do miski. Dodajemy musztardę, ocet, sól, cukier i odrobinę oleju (lub oliwy z oliwek, zgodnie z upodobaniami). Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Po uzyskaniu gładkiej masy wlewamy resztę oleju - cały czas miksując. Tak wykonany majonez przekładamy do słoiczków, które szczelnie zamknięte przechowujemy w lodówce. Zobacz też: Wielkanocny przepis na zapiekaną białą kiełbasę po wiejsku
Zobacz galerię zdjęć: majonez
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł