Wiosenna sałatka z indyka - przepis na zdrowy i smaczny posiłek

Przejdź do galerii zdjęć
Lekka i dietetyczna, a jednocześnie bardzo sycąca sałatka z indyka to doskonały pomysł na wiosenny posiłek. Przygotowanie sałatki nie jest trudne, zajmuje też stosunkowo niewiele czasu. Wszystkie składniki stanowią cenne źródło witamin i ważnych dla zdrowia substancji odżywczych, a niska kaloryczność dania gwarantuje nam zachowanie szczupłej sylwetki.
Sałatkę z indyka możemy spożywać o każdej porze dnia, może ona stanowić samodzielne danie, ale i pełnić rolę dodatku do kanapki, bądź obiadu.

Przepis na wiosenną sałatkę z indyka

Składniki: 1 sznycel z indyka (około 200 g) 1/2 czerwonej cebuli 2 małe sałaty rzymskie 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych 1/2 świeżego ogórka 1/2 szklanki słodkiej kukurydzy konserwowej pieprz sól Sos: 4 łyżki stołowe jogurty naturalnego 10 listków świeżej bazylii 1 łyżka stołowa soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy z oliwek szczypta soli szczypta pieprzu Sałatę dokładnie myjemy i drobno siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie piórka. Pomidorki myjemy i kroimy na pół. Ogórka obieramy ze skórki i siekamy w plasterki. Następnie myjemy indyka, przyprawiamy go pieprzem i solą, po czym grillujemy na patelni z obu stron. Po usmażeniu mięso kładziemy na chwilę na papierowym ręczniku, następnie kroimy w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i przystępujemy do przygotowywania sosu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce, możemy też uzupełnić je przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Sałatkę polewamy sosem i podajemy. Zobacz też: Przepis na mini calzone idealne na przekąskę w pracy
Zobacz galerię zdjęć: turkey salad
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł