Przepis na mazurek wielkanocny: Jak zrobić mazurka wielkanocnego na Święta?

Przejdź do galerii zdjęć
Mazurek wielkanocny to charakterystyczne niskie i słodkie ciasto, które stanowi ważny element świątecznego jadłospisu w wielu polskich domach. Klasyczny mazurek przygotowuje się na kruchym cieście i ozdabia bakaliami, polewą lub marcepanem. Przedstawiamy prosty i sprawdzony przepis na mazurek wielkanocny, który może stać się nie tylko wspaniałym przysmakiem, ale i ozdobą koszyczka ze święconką oraz stołu.
Mazurek to tradycyjny wypiek kuchni polskiej, który najczęściej pojawia się na naszych stołach z okazji Wielkanocy. Mazurek wielkanocny może występować w wielu wariantach, jednak jego niepodważalną cechą jest wysokość, która nie powinna przekraczać 4 cm. Ciasto najlepiej jest przygotować w formie kwadratu lu prostokąta, ale może też przybierać kształt koła lub pisanki. Przyozdobienie go wielkanocnymi akcentami sprawi, że będzie mogło pełnić też funkcję ozdobną. Przepis na mazurek wielkanocny Składniki na kruche ciasto: 260 g mąki pszennej typu 450 ok. 50 g mielonych orzechów ziemnych 100 g cukru pudru 150 g masła 2 żółtka jaja kurzego Składniki na masę: 200 g masy kajmakowej 50 g powideł śliwkowych Do dekoracji: migdały, orzechy, lukier, marcepan Mąkę przesiej przez drobne sitko. Za pomocą blendera rozdrobnij orzechy zmieszane z cukrem pudrem. Uzyskany proszek wymieszaj z mąką. Masło zetrzyj na grubej tarce lub posiekaj nożem. Dodaj do mieszanki, uzupełniając na koniec dwoma żółtkami. Zagnieć wszystko rękami aż do momentu połączenia składników. Tak przygotowane ciasto owiń dokładnie folią spożywczą i umieść w lodówce na około 30 minut. Po upływie tego czasu wyciągnij ciasto z lodówki i podziel je na dwie równe części. Jedną część starannie rozwałkuj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (na grubość około 4 mm). Z pozostałej części ciasta wykonaj ozdobny rancik o grubości około 5 mm - ułóż go na rozwałkowanym cieście. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Włóż do niego blachę i piecz około 20 minut - aż ciasto uzyska złoty kolor. Po wystygnięciu ciasta posmaruj je cienką warstwą powideł śliwkowych. W granicy ranciku umieść masę kajmakową. Na koniec udekoruj wypiek zgodnie z upodobaniami. Jak przystroić wielkanocny mazurek, by zachwycał nie tylko smakiem, ale i wyglądem? Zainspiruj się poniższą galerią! Zobacz koniecznie: Co zrobić, żeby ciasto się udało? 5 niezawodnych trików na udane wypieki
Zobacz galerię zdjęć: mazurek
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł