Zupa krem ze szpinaku - przepis na lekki wiosenny obiad

Przejdź do galerii zdjęć
Zielona zupa krem ze szpinaku to idealny pomysł na zdrowy i lekki wiosenny obiad! Danie dostarcza wielu cennych składników odżywczych, jest także doskonałą propozycją dla osób dbających o szczupłą sylwetkę.
Do przygotowania zupy możemy użyć zarówno mrożonego szpinaku, jak i świeżych liści szpinaku baby, które zapewnią potrawie niekwestionowane walory smakowe i odżywcze. Całkowity czas wykonania zupy krem ze szpinaku to około 30 minut. To delikatne, pożywne danie w ciekawy i smaczny sposób urozmaicić może codzienny jadłospis.

Zupa krem ze szpinaku - przepis

Składniki: 45 dag świeżych liści szpinaku baby lub 30 dag liści mrożonych 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki stołowe masła 1 kostka rosołowa 3 ziemniaki 1 marchewka 1/2 cytryny sól pieprz Przygotowanie: Szpinak dokładnie umyj, osusz i posiekaj. Cebulę i czosnek obierz, po czym pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na patelni na 2 łyżkach masła. Dodaj szpinak, podsmaż przez krótką chwilę. Ziemniaki i marcherwkę obierz i poszatkuj. Zalej 1,5 litra zimnej wody i zagotuj. Dodaj podsmażony szpinak i kostkę rosołową. Całość gotuj na małym ogniu, aż warzywa zrobią się miękkie. Zupę zmiksuj za pomocą ręcznego blendera. Zobacz też: Sałatka z krewetek i pomarańczy; przepis na oryginalną i zdrową sałatkę
Zobacz galerię zdjęć: spina soup
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł