Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Spaghetti alla carbonara - przepis na szybkie i pyszne danie włoskie z makaronem
Przejdź do galerii zdjęć
Spaghetti to danie cieszące się niezwykła popularnością. Nic w tym dziwnego, jest pożywne i smaczne, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Choć kojarzy się głównie ze smakiem pomidorów, warto skorzystać z interesujących włoskich inspiracji, dzięki którym stworzyć możemy nieznane dotąd połączenia. Spaghetti alla carbonara, przygotowane na bazie boczku, sera i jajek, to wspaniały pomysł na aromatyczne danie włoskie z makaronem.
Makaron to prosta recepta na błyskawiczne przygotowanie wykwintnej potrawy. Idealnie sprawdzi się zarówno w porze obiadowej, jak również jako pyszna propozycja na kolację. Dzięki spaghetti alla carbonara z łatwością przemycić można wyjątkowe włoskie smaki do własnej kuchni. Spaghetti alla carbonara- przepis Składniki: 2 jajka 100 g wędzonego boczku 200 g makaronu ( najlepiej nitki) 2 ząbki czosnku natka pietruszki parmezan sól pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Jajka parzymy wrzątkiem, a następnie wbijamy do głębokiego talerza. Posypujemy solą i roztrzepujemy za pomocą widelca. Boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez chwilę na wolnym ogniu. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i przecieramy przez praskę. Obydwa produkty dodajemy do boczku, smażymy jeszcze przez kilka minut. Dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy. Odstawiamy z ognia, dorzucamy parmezan i świeżo zmielony pieprz. Całość polewamy roztrzepanymi jajkami i delikatnie mieszamy. Zobacz też: Bruschetta z pomidorami i bazylią; przepis na tradycyjną włoską przystawkę
Zobacz galerię zdjęć: carbonara
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Ravioli ze szpinakiem - przepis na pyszne danie z kuchni włoskiej
Czy kiedykolwiek próbowaaś ravioli ze szpinakiem? To wyjątkowe danie włoskie, które zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Ravioli to małe kieszonki z ciasta, wypełnione różnorodnymi nadzieniami. Jednym z najpopularniejszych wariantów jest ravioli ze szpinakiem. W tej przepysznej kombinacji spotykają się delikatne ciasto i soczysty szpinak, tworząc idealne danie dla miłośników kuchni włoskiej.
Ciasteczka Amaretti: Migdałowy raj odkryty!
Ciasteczka Amaretti to pyszne włoskie delicje, które są znane na całym świecie ze swojego intensywnego smaku migdałowego i chrupiącej konsystencji. W tym artykule podzielimy się przepisem na te wyjątkowe ciasteczka oraz kilkoma poradami i ciekawostkami na temat ich historii i popularności.
Sałatka z burratą - odkryj tajemnice włoskiej kuchni
Jeśli szukasz pomysłu na lekkie, orzeźwiające i pełne smaku danie, to sałatka z burratą będzie idealnym wyborem. Ta włoska przekąska, składająca się z kremowego sera burrata, świeżych pomidorków koktajlowych, aromatycznego oregano i oliwy extra virgin, z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. W tym artykule znajdziesz przepis na sałatkę z burratą, jak ją podawać oraz kilka porad, które pomogą Ci w przygotowaniu tego wyjątkowego dania.