Domowe wypieki: Przepis na chlebek bananowy z orzechami

Przejdź do galerii zdjęć
Chlebek bananowy to rodzaj słodkiego ciasta, do złudzenia przypominającego klasyczne pieczywo. Charakterystyczny aromat bananów sprawia, że może on pełnić rolę deseru, jak również oryginalnego zamiennika dla zwykłego chleba. To idealny sposób na wykorzystanie lekko przejrzałych bananów, które często znajdują się w naszej kuchni!
Chlebek bananowy jest przysmakiem, który cieszy się dużą popularnością zwłaszcza w Ameryce. Największą zaletą tego domowego wypieku jest puszyste, delikatnie wilgotne ciasto. Przepis na chleb bananowy z orzechami jest prosty, a jego wykonanie nie wymaga wiele czasu! Przepis na chlebek bananowy z orzechami Składniki: 2 szklanki mąki 3 banany 2 jajka 120 g masła 100 g orzechów włoskich 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 laska wanilii Przygotowanie: Banany obierz i rozgnieć za pomocą widelca. Masło rozpuść na patelni i odstaw do wystygnięcia. Jajka roztrzep za pomocą rózgi, a następnie wymieszaj z roztopionym masłem i pokruszoną laską wanilii. Mąkę dodaj do rozgniecionych bananów, wsyp proszek do pieczenia oraz pokrojone na mniejsze kawałki orzechy włoskie, po czym dokładnie wymieszaj. Na koniec połącz wszystkie składniki, starannie wymieszaj i przelej do formy wysmarowanej masłem. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Zobacz też: Przepis na chleb: zdrowy chleb żytni razowy, który zrobisz sama w domu
Zobacz galerię zdjęć: banana bread
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł