Ziarnko do ziarnka… poznaj najlepsze gatunki kawy!

Kawa niejedno ma imię, czego dowodem są niepowtarzalne gatunki o unikalnych walorach smakowych i aromatycznych. Najlepsza mała czarna, która trafia do naszych filiżanek, musi przejść długą drogę, a ta ma swoje początki na plantacjach położonych w różnych częściach świata. Sprawdź jakie gatunki może zaoferować świat kawy!

Etiopska kaffa

Ojczyzną znakomitej kawy są lasy deszczowe etiopskiego regionu Kaffa, położonego w południowej części kraju. To właśnie od słowa kaffa  pochodzi nazwa “kawa”. Wyróżnia się łagodnym smakiem, niepowtarzalnym aromatem i lekką kwasowością. A wszystko dzięki naturalnym warunkom wzrostu oraz niewielkiej liczbie ziaren przypadającej na krzew. Jako że aromat koncentruje się w każdym ziarenku, nie można porównać etiopskiej kawy do żadnej innej. Charakteryzuje się intensywnym aromatem i wyrazistym smakiem, za co odpowiedzialny jest dokładny i powolny proces palenia w tradycyjnej suszarni bębnowej. Wyczuwalne są delikatne nuty słodyczy o bogatym aromacie toffi, kakao, jagód oraz czarnej porzeczki.

Jemeńska mocha

Bogaty świat kawy może nam zaproponować niepowtarzalne smaki i aromaty w zależności od regionu, z którego pochodzi. Jemeńska Mocha to jeden z najrzadszych gatunków arabicy na świecie – tajemnica głębokiego aromatu kawy tkwi w tradycyjnych metodach uprawy, wysokogórskim położeniu plantacji oraz małej ilości opadów. Kawa mokka to nazwa jemeńskiego portu Mocha, z którego ziarna kawy są wysyłane do innych części globu. Mocha produkowana jest na małą skalę, dzięki czemu jeszcze bardziej zaostrza apetyt kawoszy na całym świecie i stanowi pewnego rodzaju rarytas. Jemeńska arabica uprawiana jest na niewielkich, tradycyjnych plantacjach, a owoce zbierane są ręcznie. Zanim zostaną poddane obróbce, poddaje się je suszeniu na krzakach. Efektem jest napój o słodkim aromacie, z wyraźnymi nutami czekolady, przypraw korzennych i kory cedrowej.

Jamaica Blue Mountain

Blue Mountain plasuje się na szczycie kawowej piramidy ze względu na intensywny i trwały smak, rozwijający się na podniebieniu i dostarczający bogactwa kawowych doznań. Uważana jest za jedną z najlepszych kaw na świecie, charakteryzując się delikatną owocową nutą, brakiem goryczki i lekkim kwaskowym smakiem. Uprawy kawy wymagają specjalnych warunków. Kawowce mają zapewniony wzrost na żyznej, przepuszczalnej glebie i w mglistej, chłodnej aurze – plantacje arabicy Blue Mountain są położone w najwyższych regionach świata, sprzyjających uprawie tych roślin. Najlepsza jamajska kawa, która trafia na nasze stoły, powstaje z jasno palonych błękitnozielonych ziaren. Dzięki temu charakteryzuje się delikatnym smakiem i jednocześnie intensywnym, wyraźnym aromatem owoców.

Hawajska Kona

Różnorodność aromatów i smaków sprawia, że świat kawy zaskakuje nas niemal na każdym kroku. Kona to nazwa kawy, pochodzącej z upraw na zachodnim wybrzeżu Hawajów. Specyficzne uprawy kawy Kona sprzyjają wydaniu najwyższej jakości owoców kawowca, pozwalając uzyskać bogate korzenne, czekoladowe, karmelowe i dominujące owocowe aromaty napoju. Kona charakteryzuje się łagodnym, a zarazem wyrazistym smakiem, który wyróżnia się na tle innych kaw na świecie.
Artykuł sponsorowany
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł