Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Prosty przepis na gofry w 2 odsłonach. Wolisz wytrawne, czy na słodko?
Masz ochotę na pyszny deser, ale nie masz akurat w domu nic słodkiego? A może chciałabyś zjeść na śniadanie coś innego niż tradycyjne kanapki, czy omlet? W obu tych przypadkach świetnie sprawdzą się gofry domowe. Chrupiące, na słodko lub wytrawne. Mamy dla Ciebie prosty przepis na gofry, który zawsze się udaje.
Prosty przepis na gofry w wydaniu na słodko
Prosty przepis na gofry domowe jest na wagę złota. A jakie to są właściwie DOBRE GORY? Przede wszystkim takie, które są chrupiące na zewnątrz i delikatnie miękkie w środku. Jest kilka trików, które pozwolą przygotować niezwykle puszyste ciasto na gofry i dziś je Tobie zdradzimy. Co będzie potrzebne do przygotowania?- 2,5 szklanki dowolnej mąki (świetnie wychodzą na przykład z orkiszowej)
- 2 spore jajka
- 4 łyżeczki cukru i pół opakowania cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Około 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanka gazowanej wody (to może być również woda smakowa)
- 1/4 szklanki oleju
A jak przygotować gofry wytrawne?
Powyższy prosty przepis na gofry będzie idealny również do przygotowania gofrów wytrawnych. Wystarczy zrezygnować z dodania cukru oraz cukru waniliowego. Do ciasta na gofry można także dorzucić ulubione, suszone zioła, albo starty żółty ser. Można także barwić ciasto zblendowanymi warzywami – jak to zrobić? Należy odjąć od ciasta tyle mleka, ile chcemy dodać warzywnej pulpy.Z czym jeść gofry?
Każdy wielbiciel gofrów ma swój ulubiony sposób ich podania. Zazwyczaj stawia się na bitą śmietanę – najlepiej przygotowaną samodzielnie – i całą masę sezonowych owoców. Ale gofry domowe można jeść również z dżemem, miodem, czy pastami orzechowymi. Natomiast gofry wytrawne smakują wspaniale w połączeniu z wędliną, serami, czy z warzywami i z powodzeniem mogą zastąpić standardowe kanapki. Lubisz gofry domowe? W którym wydaniu najbardziej? Koniecznie daj znać! Zobacz też: 3 przepisy na smaczne naleśniki. Na pewno jeszcze ich nie próbowałaś!Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Mega chrupiące gofry? Zastosuj ten trik!
Czy jest coś lepszego niż chrupiące gofry na śniadanie lub podwieczorek? Te pyszne i sycące przysmaki są idealne na leniwe weekendy lub jako słodka przekąska w ciągu dnia. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na mega chrupiące gofry oraz kilkoma poradami, jak je podawać i jak uzyskać najlepszy efekt. Gotowa? Zaczynamy!
Przepis na gofry z łososiem i szpinakiem. Pokochasz je!
Gofry są popularną przekąską, kojarzoną głównie z latem i słodkim smakiem. Czy to oznacza, że miłośnicy bardziej wykwintnych dań nie mogą sięgać po taki przysmak? Wręcz przeciwnie. Coraz większą popularnością cieszą się przepisy na gofry ze słonymi lub pikantnymi dodatkami. Jedną z ciekawszych propozycji jest prosty przepis na gofry, które podaje się ze szpinakiem i wędzonym łososiem. Jak przygotować takie danie?
Gofry wytrawne - przepis na hit sezonu!
Czy wiesz, że gofry to nie tylko słodki przysmak na śniadanie? Można je przygotować również w wersji wytrawnej, jako ciekawą propozycję na lunch lub kolację. W tym artykule przedstawimy Ci przepis na gofry wytrawne oraz kilka pomysłów na ich podanie. Dodatkowo, podpowiemy, jakie składniki warto wykorzystać, aby gofry były chrupiące i aromatyczne.