Zupa gulaszowa – przepis na szybką zupę

Czy zupa może zastąpić drugie danie? Czy jesteśmy w stanie się nią najeść? Jak najbardziej! O ile oczywiście jest to zupa, która jest wystarczająco syta, a taka właśnie jest zupa gulaszowa. Aromatyczna, rozgrzewająca. Ona naprawdę nigdy się nie nudzi. Jak zrobić zupę gulaszową i dlaczego właściwie warto jeść zupy? Koniecznie przeczytaj!

Dlaczego warto jeść zupy?

Zupa może być pełnowartościowym posiłkiem jednak pod warunkiem, że zostanie odpowiednio skomponowana. Jest mnóstwo powodów, dla których warto jeść zupy. Jakich?
  • Zupa to danie, którym możemy zajadać się nie tylko w porze obiadowej. Świetnie sprawdzi się także jako podwieczorek, czy drugie śniadanie, a zupa mleczna to idealna propozycja śniadaniowa.
  • Zupę może przygotować z łatwością każdy, nawet mało wprawny kucharz. Czasem wystarczy zaopatrzyć się w mix mrożonych warzyw i już można wyczarować naprawdę pyszną zupkę.
  • Warto jeść zupy, bo są one skarbnicą błonnika.
  • Zupy są lekkostrawne.
  • To źródło składników mineralnych.
  • Wspomagają nawadnianie organizmu.
  • Mogą rozgrzać zmarznięty organizm.
  • Dzięki zupom można przemycić dzieciom warzywa, których normalnie by nie zjadły.
  • Zupę mogą jeść nawet maluszki.

Zupa gulaszowa – przepis klasyczny

A jak zrobić najprostszą zupę gulaszową, którą pokocha cała Twoja rodzina? To naprawdę proste. Co będzie Ci potrzebne?
  • 500 g golenia wołowego
  • Czosnek i cebula w dużej ilości
  • 20 g słodkiej papryki
  • Łyżeczka ostrej papryki
  • Łyżka kminku i łyżka majeranku
  • 5 dużych ziemniaków
  • Około 2 litry wywaru warzywnego
  • 3 marchewki
  • Słoiczek koncentratu pomidorowego
  • Puszka krojonych pomidorów
  • Olej
  • Sól do smaku
Zupa gulaszowa – przygotowanie Mięso kroimy w drobną kostkę. Warzywa: ziemniaki, marchewka, cebula – obieramy i również kroimy. Podsmażamy mięsko na oliwie, dodajemy cebulkę, a na koniec przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsypujemy wszystko paprykami. Zalewamy bulionem, dokładamy warzywa i resztę składników i gotujemy dobre półtora godziny. Mięso musi być miękkie. Na koniec przyprawiamy solą.

Węgierska zupa gulaszowa

Węgierską zupę gulaszową robi się w zasadzie tak samo, jak tę tradycyjną. Jest ona jednak wzbogacona wytrawnym winem czerwonym, a także zaciągnięta łyżką mąki pszennej, lub ryżowej  - jeśli ma nam powstać opcja bezglutenowa. Przy opcji gulaszowej zupy węgierskiej nie zawsze również dodaje się ziemniaki.

Czy zupę gulaszową można mrozić?

Tak naprawdę większość zup można zamrozić, również gulaszową. Wystarczy wlać ją do plastikowego pojemnika i włożyć do zamrażarki po to, żeby wyjąć w najodpowiedniejszym czasie. Niektóre zupy wystarczy (na gorąco) przelać do słoika i zakręcić go, a następnie wstawić do lodówki. Tak przygotowane zupki mogą być przechowywane nawet przez 2 tygodnie, a po odkręceniu będą smakowały jak świeże.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł