W białym głębokim talerzu stojącym na serwetce w biało-czerwoną kratę, zupa gulaszowa. O talerz oparta jest łyżka a
canva.com

Zupa gulaszowa, która zachwyca!

Zupa gulaszowa to jedno z najpopularniejszych dań węgierskiej kuchni, które swoją popularność zyskało na całym świecie. To idealna propozycja na jesienne i zimowe dni, kiedy szukamy ciepłych i aromatycznych potraw. Tradycyjnie przygotowywana na świeżym powietrzu przez pasterzy, z czasem zyskała miano potrawy dla całej rodziny. W dzisiejszych czasach najczęściej gotuje się ją w dużych garnkach w domowym zaciszu.
Reklama

Jak przygotować zupę gulaszową?

Przygotowanie zupy gulaszowej nie jest trudne, jednak wymaga trochę czasu. Przede wszystkim ważne jest dobranie odpowiednich składników oraz ich właściwe przygotowanie.

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego lub wieprzowego
  • 2-3 łyżki oleju
  • 500 g ziemniaków
  • 250 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona i żółta
  • 2 marchewki
  • 2 l bulionu lub wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do gulaszu

Przygotowanie:

  1. Mięso kroimy w niewielkie kawałki, wrzucamy na rozgrzany olej i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.
  2. Dodajemy posiekaną cebulę i dusimy razem przez około 5 minut.
  3. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojone w plastry marchewki i pieczarki. Całość dusimy razem jeszcze przez około 10 minut.
  4. Zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawę do gulaszu. Gotujemy na małym ogniu przez około 45 minut.
  5. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kroimy pomidory z puszki i dodajemy do zupy. Gotujemy dalej na małym ogniu przez około 30 minut, do miękkości ziemniaków.
  6. Przed podaniem doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupa gulaszowa w białym głębokim talerzu
canva.com

Jakie mięso wybrać na zupę gulaszową?

Najczęściej do przygotowania zupy gulaszowej używa się mięsa wieprzowego lub wołowego.

Reklama

Idealne będą części mięsa, które mają dużo tkanki łącznej i tłuszczu, np. łopatka lub szynka wieprzowa, udziec wołowy czy polędwica. Takie mięso po dłuższym gotowaniu stanie się miękkie i soczyste, a zupa nabierze wyjątkowego aromatu i smaku.

Jakie przyprawy dodać do zupy gulaszowej?

Przyprawy to kluczowy element w przygotowaniu aromatycznej i smacznej zupy gulaszowej. Najważniejszą przyprawą jest słodka i ostra papryka, która nadaje potrawie charakterystycznego, węgierskiego smaku. Oprócz papryki można dodać również suszone zioła, takie jak tymianek, majeranek czy liść laurowy. Warto też dodać odrobinę czosnku i cebuli, które wzmocnią smak zupy.

Zupa gulaszowa – porady i wskazówki

  • Jeśli chcemy, aby zupa była bardziej treściwa, zamiast ziemniaków możemy dodać kaszę lub ryż.
  • Jeśli zupa jest zbyt kwaśna, warto dodać łyżeczkę cukru, który złagodzi smak.
  • Zupę gulaszową można podawać z kawałkiem świeżego chleba lub bagietki.
  • Jeśli zostanie nam zupa, możemy schłodzić ją w lodówce i podgrzać następnego dnia – smak będzie jeszcze lepszy.

Przepis na zupę gulaszową – wariant wegetariański

Jeśli nie jesz mięsa lub chcesz zrobić zupę gulaszową dla wegetarian, zamiast mięsa możesz użyć kawałków tofu lub pieczarek. Zupa będzie równie pyszna i aromatyczna, a do tego zdrowsza i lżejsza.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama