Domowe burgery wołowe. Jak zrobić hamburgery z mięsa mielonego?

Domowe burgery to idealny pomysł na szybki obiad i ciekawe urozmaicenie domowego jadłospisu. Przygotowanie burgerów wołowych, jak i burgerów z kurczaka jest banalnie proste, natomiast doznania smakowe zadowolą nawet największych smakoszy fast–foodowych przekąsek. Burgery przygotowane w domu to gwarancja najwyższej jakości oczywiście pod warunkiem starannego doboru składników.

Jak przygotować domowy sos do burgerów

Podstawą dobrego burgera jest oczywiście mięso, bułka oraz sos, który spaja ze sobą wszystkie składniki i przede wszystkim czyni danie wyjątkowym. Użycie gotowego sosu nie jest żadnym wykroczeniem, jednak zalecamy przygotować go samodzielnie, ponieważ jest to niezwykle satysfakcjonujące. Domowy sos do burgera – składniki:
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy miodowej lub musztardy dijon (w zależności od preferencji ostrości)
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego
  • pół główki białej cebuli
  • 2 małe ogórki konserwowe
  • Przygotowanie:
    1. Do szklanki dodaj majonez, musztardę, wodę oraz olej lub oliwę
    2. Cebulkę i ogórki posiekaj w drobną kostkę i dodaj do reszty składników
    3. Całość dokładnie ubijaj do otrzymania sosu o kremowej konsystencji

    Przepis na domowe burgery wołowe

    Hamburgery są jedną z najpopularniejszych przekąsek typu fast–food. Serwowane na wiele różnych sposobów, co czyni je bardzo uniwersalnym daniem dla każdego. Klasyczny burger przygotowywany jest z mięsa wołowego, natomiast nic nie stoi na przeszkodzi, by mięsną wkładkę zastąpił kotlet z kalafiora lub placek ziemniaczany. Składniki na domowego burgera wołowego:
  • 200 g zmielonego mięsa z udźca wołowego (najlepiej zmielić je samodzielnie)
  • maślana bułka do burgera
  • plaster sera typu cheddar
  • garść roszponki
  • 5 plasterków ogórka konserwowego
  • 2 plastry czerwonej cebuli
  • sól i koniecznie świeżo zmielony pieprz
  • domowy sos do burgerów
  • Jak zrobić burgera w domu:
    1. Ze zmielonego mięsa uformować burgera w rozmiarze odpowiadającym wielkości bułki. Jeśli zastanawiasz się jak przyprawić mięso na hamburgery, to nie ma w tym nic skomplikowanego. Wystarczy sól i pieprz. Jeśli kotlet będzie się rozpadał do mięsa należy dodać jajko, które zlepi całość
    2. Przekrojoną bułkę tostować na patelni do przypieczenia wewnętrznych stron
    3. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu, skręcenie ognia i smażenie przygotowanego mięsa przez ok. 3-5 minut z każdej strony (w zależności od grubości kotleta i preferowanego stopnia wypieczenia). Pod koniec smażenia wrzuć na mięso plaster sera typu cheddar – to pozwoli mu się delikatnie rozpłynąć
    4. Na dolną warstwę bułki dodaj odrobinę sosu, plastry ogórka, cebulę i roszponkę. Następnie na całość wyłóż usmażone mięso
    5. Na górną warstwę maślanej bułki dodaj odrobinę domowego sosu do burgerów i zakryj gotową kanapkę
    6. Tak przygotowanego domowego burgera możesz oczywiście serwować z dodatkami takimi, jak frytku z ziemniaków, frytki z batatów lub pieczone marchewki. Smacznego!
      canva.com

      Domowe burgery z kurczaka

      Jeśli Ty lub Twoi domownicy jesteście fanami kurczaka to nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować burgera z kurczakiem, który będzie przypominał tego z popularnej restauracji typu fast–food w czerwonej identyfikacji graficznej. Sposób jego przygotowania jest niemalże identyczny, jak powyżej. Jedyną różnicą jest mięsne wypełnienie, które z wołowiny należy zamienić na kawałek panierowanej piersi z kurczaka, usmażonej na tłuszczu. Oczywiście nie zapomnij o użyciu domowego sosu do burgerów, który samodzielnie przygotowałaś.
    Autor:
    redaktor zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Obserwuj nas na
    Udostępnij artykuł