Surówka z marchewki – przepis na szybką surówkę do obiadu

Powinniśmy spożywać codziennie przynajmniej 400 gram warzyw i owoców, które należy podzielić na 5 porcji. A jak przemycić te owoce i warzywa do codziennej diety? Można dodawać je do koktajli czy soków, do zup, albo na obiadowy talerz. Surówka z marchewki to doskonały dodatek do ziemniaków i mięsa, ale również do wszelkiego rodzaju klusek, czy też makaronów. Sprawdzi się nawet w przypadku obiadu czy kolacji z grilla. Jak ją zrobić? Jak przygotować szybką surówkę z chrzanem i co zrobić, żeby smakowała jak ta z restauracji, a nawet lepiej? Zobacz!

Surówka z marchewki i jabłka

Surówka z marchewki i jabłka u większości osób przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Pomimo, że jest słodkawa (chyba, że wybierzemy bardzo kwaśną odmianę jabłek) to świetnie pasuje do obiadów z mięsem. Ale tę słodką wersję można zajadać nawet bez dodatków i może ona stanowić przepyszny deser. Surówka z marchewki i jabłka – co będzie potrzebne?
  • Kilka jędrnych marchewek – razem około pół kilograma,
  • 2 duże, lepiej kwaskowe jabłka,
  • Sok z połowy cytryny,
  • Szczypta cukru (niekoniecznie),
  • Łyżka ulubionego oleju,
  • Sól do smaku.
Umytą i obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obrane jabłka również ścieramy do tej samej miski. Skrapiamy wszystko sokiem wyciśniętym z cytryny, dodajemy olej oraz sól, a także cukier. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Można jeść od razu.

Jak zrobić surówkę z marchewki i pora?

Surówka z marchewki i pora to bardzo wyrazisty w smaku dodatek do dań obiadowych, który uwielbiają również dzieci. Jak ją zrobić?
  • Biała część średniego pora,
  • 2 duże marchewki,
  • Kwaśne jabłko,
  • Czubata łyżka majonezu,
  • Czubata łyżka jogurtu naturalnego,
  • Odrobina soli i pieprzu.
Pora kroimy drobno. Marchewkę i jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy majonez wymieszamy z jogurtem. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

Szybka surówka do obiadu z chrzanem

A gdyby tak do standardowej surówki z marchewką i jabłkiem dodać chrzan? Otrzymamy wówczas wspaniałe połączenie smaków. Czego potrzebujemy do przygotowania takiej surówki?
  • 8 marchewek,
  • 1 jabłko,
  • Solidna łyżka chrzanu,
  • Solidna łyżka kwaśnej śmietany.
Obraną marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Śmietanę oraz chrzan mieszamy razem w miseczce, dodajemy sól i pieprz. Chrzanu można dodać oczywiście mniej, wszystko zależy od upodobań osoby, która ma zjeść surówkę. Marchewkę i jabłko zalewamy przygotowanym sosem, mieszamy dokładnie.

Surówka jak z restauracji

Co zrobić, by surówka smakowała jak ta z najlepszej restauracji? Przede wszystkim należy dobierać świeże produkty. Dodatkowo niektóre surówki smakują lepiej zaraz po przygotowaniu, a inne dopiero po kilku godzinach, gdy „przejdą”. W restauracjach często podaje się gościom również surówki z kapusty, z dodatkiem koperku czy cebuli. Warto wypróbować również tę opcję.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł