Makaron domowy – przepis na tradycyjny makaron do rosołu

Makaron domowy to zapewne jedna z tych rzeczy, która przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, przede wszystkim z wakacyjnych wizyt u dziadków. Niedzielny rosół z domowymi nitkami to po dziś dzień nieodłączny rytuał w wielu polskich domach. Oczywiście nie z uwagi na trudną dostępność gotowych makaronów, lecz wyjątkowy smak i wieloletnią tradycję, którą warto pielęgnować. Jak zrobić domowy makaron w tradycyjny sposób?

Makaron domowy – przepis na swojski makaron

Sposób przygotowania domowego makaronu jest bardzo prosty i nie powinien sprawić trudności nawet największym amatorom gotowania. Dosłownie w kilka chwil przygotujesz domowy makaron, który smakiem znacząco różni się od gotowych wyrobów i jest również znakomitym dodatkiem do sałatek. Przygotowany tradycyjny makaron można przechowywać w papierowej torbie i ugotować w dowolnym momencie. Składniki na domowy makaron:
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 450 (ok. 450 g)
  • trzy jajka
  • 1-2 łyżki wody
  • szczypta soli
  • Przygotowanie makaronu w domu:
    1. Z przesianej mąki na stolnicy usyp kopiec i wydrąż w nim średniej wielkości dołek, do którego należy dodać sól oraz jajka
    2. Ciasto na makaron zacznij wyrabiać zagarniając mąkę do środka. Masę ugniataj do uzyskania pełnej elastyczności (przez mniej więcej 12-15 minut)
    3. Gotowe ciasto należy podzielić na 2-3 mniejsze kulki, a następnie każdą z nich rozwałkować na bardzo cienkie placki (powinny być przejrzyste) i pozostawić do przeschnięcia na ok. 10 minut
    4. Gdy ciasto odpocznie każdy z placków zwiń w spłaszczoną rolkę i pokrój na cienkie lub grube nitki w zależności od własnych preferencji
    5. Jak gotować domowy makaron? W osolonej oraz wrzącej wodzie do momentu wypłynięcia wszystkich nitek na powierzchnię. Zazwyczaj czas ten waha się w przedziale od 5 do 8 minut w zależności od grubości makaronu
    canva.com

    Jak zrobić makaron domowy bez jajek

    Przepis na makaron w domu można oczywiście modyfikować w zależności od preferencji smakowych lub różnego rodzaju nietolerancji pokarmowych. Tak więc w wersji bezjajecznego domowego makaronu jajka można zastąpić składnikami takimi jak:
  • 160 ml gorącej wody
  • łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • Sposób przygotowanie oczywiście się nie zmienia. Postępuj zgodnie z powyższą instrukcją, lecz zamiast jajek do mąki dodaj gorącą wodę i tłuszcz. Makaron bezjajeczny może przybrać nieco szary i blady kolor, dlatego też przed wyrabianiem ciasta warto dodać odrobinę kurkumy, która nada naturalnego złocistego koloru.

    Makaron bezglutenowy – co zamiast mąki?

    Zgodnie z tradycyjną recepturą mąka na domowy makaron powinna cechować się dużą zawartością glutenu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć do tego celu bezglutenowego składnika. W przypadku restrykcyjnych diet zamiast klasycznej mąki pszennej do przygotowania makaronu możesz użyć między innymi bezglutenowej mąki:
  • ryżowej
  • z tapioki
  • gryczanej
  • owsianej
  • jaglanej
  • Autor:
    redaktor zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Obserwuj nas na
    Udostępnij artykuł