Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Histamina – co to jest, alergia. W jakich produktach występuje?
Histamina jest substancją odżywczą, którą potrafi wytworzyć nasz organizm. Dodatkowo jednak, możemy ją znaleźć również w różnych produktach spożywczych. Nietolerancja histaminy przydarza się niezwykle rzadko, ale jednak jest możliwa. Trudno jednak zdiagnozować tę przypadłość, ponieważ wszelkie jej objawy są dosłownie takie same, jak te pojawiające się przy wszelakich alergiach. W jaki produktach możemy ją znaleźć? Jakie są objawy nietolerancji i jak ją leczyć? Zobacz!
Co to jest histamina, jaka jest jej norma
Hitamina jest w zasadzie hormonem, który występuje w naszym organizmie naturalnie. Pełni ona w nim niezwykle ważne role, takie jak:- Szybsze gojenie się ran,
- Regulacja napięcia mięśni gładkich,
- Czy też współdziałanie z hormonami.
Jak rozpoznać alergię? Objawy nietolerancji
Nasz organizm produkuje histaminę w momencie, gdy pojawia się w nim reakcja alergiczna. Wówczas pojawia się szereg konkretnych objawów, takich jak:- Wszelkie problemy skórne włącznie z wysypką,
- Uciążliwy katar,
- Silne bóle brzucha.
- Silnymi bólami głowy,
- Zaczerwienieniem na skórze, wysypką w różnych miejscach, ze szczególnym uwzględnieniem skóry twarzy, klatki piersiowej, a także szyi.
- Bólami brzucha i nieprzyjemnymi nudnościami, które często prowadzą również do biegunki,
- Obrzękniętą twarzą,
- Zaburzeniami rytmu serca.
Histamina – produkty, w których występuje
Histaminę znajdziemy w żywności w wielu przypadkach. Czasem po prostu występuje w nich naturalnie, ale zdarza się, że produkty są przechowywane w zły sposób, co również prowadzi do jej powstawania. Gdzie znajdziemy najwięcej histaminy?- W serach pleśniowych,
- W kiszonych warzywach,
- W owocach morza i rybach,
- W peklowanych mięsach.
Nietolerancja histaminy – leczenie
Jak wspomnieliśmy, zdiagnozowanie nietolerancji histaminy to naprawdę trudna sztuka, gdyż zwykle jest ona mylona ze zwykłą alergią. Ale jeśli już się to uda, należy podjąć odpowiednie leczenie. Czasami niezbędne jest wykonanie punktowych testów skórnych, czasem wystarczy wnikliwy wywiad lekarski. Jak nie trudno się domyślić, leczenie nietolerancji histaminy polega głównie na dobraniu odpowiedniej diety i rezygnacji z produktów, które ją zawierają w dużych ilościach. Należy również przyjmować zapisane przez lekarza leki przeciwhistaminowe.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kichasz po alkoholu? Czy to alergia?
Czy Twój organizm zaczyna zachowywać się nietypowo po alkoholu? Pojawia się kichanie, wysypka, zaczerwieniona skóra? Być może kiedyś nie było takiego problemu, ale pojawił się dopiero teraz. Czy to alergia? A może tylko nietolerancja?
Masz ciągły katar i cierpisz na chroniczne zmęczenie? Być może nie tolerujesz histaminy. Co można jeść w diecie antyhistaminowej?
Jeśli skarżysz się na chroniczne zmęczenie, czy objawy podobne do alergii, to być może masz ograniczoną tolerancję na histaminę. Wtedy zalecane jest przejście na dietę antyhistaminową. Zobacz, na czym ona polega.