Histamina – co to jest, alergia. W jakich produktach występuje?

Histamina jest substancją odżywczą, którą potrafi wytworzyć nasz organizm. Dodatkowo jednak, możemy ją znaleźć również w różnych produktach spożywczych. Nietolerancja histaminy przydarza się niezwykle rzadko, ale jednak jest możliwa. Trudno jednak zdiagnozować tę przypadłość, ponieważ wszelkie jej objawy są dosłownie takie same, jak te pojawiające się przy wszelakich alergiach. W jaki produktach możemy ją znaleźć? Jakie są objawy nietolerancji i jak ją leczyć? Zobacz!

Co to jest histamina, jaka jest jej norma

Hitamina jest w zasadzie hormonem, który występuje w naszym organizmie naturalnie. Pełni ona w nim niezwykle ważne role, takie jak:
  • Szybsze gojenie się ran,
  • Regulacja napięcia mięśni gładkich,
  • Czy też współdziałanie z hormonami.
Jednak histaminę możemy też znaleźć w niektórych produktach spożywczych, ale jest ona w nich wytwarzana na skutek obecności bakterii i może nieść wiele przykrych dla zdrowia konsekwencji. Za normę histaminy powinno się uznać wartość dotyczącą stężenia 0,3 – 1,0 mg/ml.

Jak rozpoznać alergię? Objawy nietolerancji

Nasz organizm produkuje histaminę w momencie, gdy pojawia się  w nim reakcja alergiczna. Wówczas pojawia się szereg konkretnych objawów, takich jak:
  • Wszelkie problemy skórne włącznie z wysypką,
  • Uciążliwy katar,
  • Silne bóle brzucha.
Jednak gdy przyjmiemy histaminę razem z pożywieniem, będziemy mieli do czynienia z jej nietolerancją, która nie jest reakcją alergiczną, a objawia się:
  • Silnymi bólami głowy,
  • Zaczerwienieniem na skórze, wysypką w różnych miejscach, ze szczególnym uwzględnieniem skóry twarzy, klatki piersiowej, a także szyi.
  • Bólami brzucha i nieprzyjemnymi nudnościami, które często prowadzą również do biegunki,
  • Obrzękniętą twarzą,
  • Zaburzeniami rytmu serca.
To są objawy, gdy spożyjemy wraz pokarmem już 5 mg histaminy. W przypadku gdy przyjmiemy jej więcej niż 10 mg objawy niestety znacznie się zaostrzają i bywa nawet, że ostatecznie doprowadzają do śmierci.

Histamina – produkty, w których występuje

Histaminę znajdziemy w żywności w wielu przypadkach. Czasem po prostu występuje w nich naturalnie, ale zdarza się, że produkty są przechowywane w zły sposób, co również prowadzi do jej powstawania. Gdzie znajdziemy najwięcej histaminy?
  • W serach pleśniowych,
  • W kiszonych warzywach,
  • W owocach morza i rybach,
  • W peklowanych mięsach.

Nietolerancja histaminy – leczenie

Jak wspomnieliśmy, zdiagnozowanie nietolerancji histaminy to naprawdę trudna sztuka, gdyż zwykle jest ona mylona ze zwykłą alergią. Ale jeśli już się to uda, należy podjąć odpowiednie leczenie. Czasami niezbędne jest wykonanie punktowych testów skórnych, czasem wystarczy wnikliwy wywiad lekarski. Jak nie trudno się domyślić, leczenie nietolerancji histaminy polega głównie na dobraniu odpowiedniej diety i rezygnacji z produktów, które ją zawierają w dużych ilościach. Należy również przyjmować zapisane przez lekarza leki przeciwhistaminowe.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł