Jajecznica z kurkami – przepis na szybkie śniadanie z grzybami

Jajecznica z kurkami to smaczne i szybkie w przygotowaniu danie, które sprawdzi się idealne zarówno jako śniadanie jak i szybki posiłek w ciągu dnia. Klasyczna jajecznica na maśle cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Oczywiście poza wspaniałym smakiem jej największym atutem jest możliwość przyrządzania jej na wiele różnych sposobów. W gronie najpopularniejszych jest przepis na jajka z kurkami, który również można dowolnie modyfikować.

Przepis na jajecznicę z kurkami i boczkiem

Zdrowe śniadanie to podstawa każdego dnia. Zatem, aby było sycące i pełnowartościowe, to powinno zostać przygotowane ze zdrowych i naturalnych produktów. Do takich bezsprzecznie zalicza się jajka oraz grzyby, jeśli pochodzą oczywiście ze sprawdzonych i naturalnych upraw. Jajecznica z grzybami to połączenie wręcz idealne. Z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet największy amator kulinarnych praktyk. Jak zrobić jajecznicę z kurkami? To proste!

Składniki na jajecznicę z kurkami

  • 150 g kurek
  • 100 g krojonego boczku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • pół łyżeczki masła
  • pęczek świeżego kopru
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz
  • canva.com

    Jajecznica z kurkami – przygotowanie

    1. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojony w drobną kostkę bekon i podsmażaj do momentu wytopienia tłuszczu
    2. Następnie dodaj oczyszczone i obrane kurki oraz pół łyżeczki masła. Całość smaż na mocnym ogniu co chwilę mieszający, by nie doprowadzić do przypalenia grzybów. Po dwóch minutach zmniejsz płomień, dodaj drobno posiekany koperek i mieszając podsmażaj jeszcze przez 3-4 minuty na bardzo wolnym ogniu
    3. Do miski wbij jajka, dodaj 3 łyżki mleka oraz dopraw solą i pieprzem. Zawartość miski wymieszaj i wlej na patelnię
    4. Dalej postępuj tak, jak w przypadku smażenia klasycznej jajecznicy. Jajka smaż do momentu uzyskania lubianego przez Ciebie poziomu ścięcia
    Dodatki do jajecznicy zależą tylko i wyłącznie od Twojej wyobraźni. Możesz serwować ją ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem lub tostami.

    Jajecznica z kurkami i cebulą – przepis Przepis na jajecznicę z kurkami może być modyfikowany wedle własnych preferencji. Jajka i grzyby kurki stanowią przede wszystkim solidną podstawę wspaniałego smaku i aromatu zdrowego posiłku. Jedną z równie popularnych wariacji śniadaniowych jest jajecznica z kurkami i cebulą.

    Jajecznica z kurkami – składniki

  • 150 g kurek
  • jedna duża cebula
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • pęczek pietruszki
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz
  • canva.com

    Przygotowanie smacznej jajecznicy

    1. Na rozgrzaną patelnię dodaj masło i kurki, a następnie podsmażaj mieszając przez ok. minutę
    2. Wlej szklankę wody i odczekaj do jej zagotowania – przykręć płomień. Mieszając doprowadź do całkowitego odparowania cieczy
    3. Gdy woda odparuje z patelni, wbij jajka, dodaj przyprawy i mieszając usmaż jajecznicę wedle własnych preferencji
    4. Po wyłożeniu na talerz posyp natką pietruszki. Jajecznica smakuje najlepiej z białym pieczywem
    Smacznego!
    Autor:
    redaktor zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Obserwuj nas na
    Udostępnij artykuł