Kurczak teriyaki – przepis na kurczaka z ryżem i warzywami (stir fry)
Kurczak teriyaki to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni japońskiej, która bezsprzecznie wyróżnia się wspaniałą gamą wielu zaskakujących smaków. Potrawy z dalekiego wschodu mają oczywiście wielu zwolenników, jak i przeciwników, lecz nieprzypadkowo azjatyckie restauracja cieszą się rosnącą popularnością w większości polskich miast. Soczysty kurczak w stylu teriyaki jest wręcz daniem kultowym! Zobacz najlepsze przepisy na potrawy z sosem teriyaki.
Reklama
Sos teriyaki
Wiele legend głosi, iż kultowy japoński sos został wynaleziony przez japońskich osadników z Hawajów, którzy to mieszali sos sojowy z sokiem ananasowym dla uzyskania równowagi smakowej. Teriyaki to niepowtarzalna i bardzo aromatyczna mieszanka wielu smaków, utożsamianych przede wszystkim z dodatkami kuchni japońskiej i chińskiej. Zalicza się do nich między innymi: cukier trzcinowy, sos sojowy, czosnek, imbir, ocet ryżowy. Kupiony w sklepie lub domowy sos teriyaki jest bazą do wielu smacznych potraw. Skorzystaj z przygotowanych przez nas przepisów na potrawy, dzięki którym przeniesiesz się na chwilę do dalekiego kraju kwitnącej wiśni.Kurczak teriyaki – przepis na soczystego kurczaka z makaronem
Składniki na kurczaka teriyaki:- Do szklanego naczynia dodaj łyżkę oleju i 3 łyżki sosu teriyaki. Następnie w przygotowanej marynacie obtocz kurczaka, nakryj naczynie i odstaw do lodówki na 10 minut
- Po tym czasie wyłóż mięso na blaszkę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni C (termoobieg). Piecz przez 25 minut. Gotowego kurczaka pokrój w cienki paski i ponownie obtocz w dwóch łyżkach sosu teriyaki
- Makaron namocz lub ugotuj zgodnie z instrukcją. Na rozgrzaną patelnię dodaj łyżkę oleju oraz drobno posiekany czosnek i imbir – podsmażaj przez minutę. Następnie dodaj porcję makaronu i jedną łyżkę sosu teriyaki. Podsmażaj na dużym ogniu przez minutę, mieszając przez cały czas zawartość patelni
- Podsmażony makaron z sosem wyłóż na talerz i ułóż na nim gotowe kawałki kurczaka. Całość posyp dymką i ziarnami białego sezamu
canva.com
Przepis na kurczaka teriyaki z warzywami i ryżem (stir fry)
Składniki:- Mięso pokrój w drobną kostkę i oczywiście zamarynuj w trzech łyżkach sosu teriyaki
- Warzywa umyj i pokrój na większe kawałki. Pamiętaj by przed smażeniem były całkowicie osuszone
- Na rozgrzaną patelnię dodaj 2 łyżki oleju roślinnego oraz drobno posiekany czosnek i imbir – podsmażaj przez 30 sekund. Następnie wrzuć zamarynowanego kurczaka i smaż przez ok. 3-5 minut (w zależności od grubości kawałków) na dużym ogniu nie doprowadzając do przypalenia
- Do obrobionego termicznie kurczaka wrzuć warzywa i dodaj 3-4 łyżki sosu teriyaki. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj i podsmażaj nie przykręcając ognia przez 2 minuty
- Danie serwuj z ryżem. Na koniec posyp całość dymką oraz ziarnami białego sezamu Smacznego!
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Czytaj więcej
Obłędny sernik z musem pistacjowym. Pyszny deser na Dzień Matki
Zbliża się Dzień Matki, więc czas pomyśleć o tym, aby zaskoczyć bliskie osoby pysznym deserem. Jedną z naszych topowych, obłędnie pysznych propozycji jest delikatny sernik z musem pistacjowym. Uwaga! Ten smak uzależnia.
Arbuzowy chłodnik z fetą i miętą - idealna zupa na upały istnieje
Zbliżające się wakacje zachęcają do zmiany diety na lekką, niskokaloryczną i orzeźwiającą. Doskonałą propozycją będzie zatem chłodnik z arbuza z dodatkiem sera feta oraz aromatycznej mięty. To jest pyszne!
Krem z kalafiora. Dodaj ser gorgonzola, aby odkryć nowy i niebanalny smak!
Kalafior nieodzownie kojarzy nam się z pyszną, nowalijkową i wiosenną zupą od babci. Dziś przygotujemy pyszny krem kalafiorowy z dodatkiem intensywnie pachnącego sera gorgonzola. Palce lizać!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl