Kurczak teriyaki

Kurczak teriyaki – przepis na kurczaka z ryżem i warzywami (stir fry)

Kurczak teriyaki to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni japońskiej, która bezsprzecznie wyróżnia się wspaniałą gamą wielu zaskakujących smaków. Potrawy z dalekiego wschodu mają oczywiście wielu zwolenników, jak i przeciwników, lecz nieprzypadkowo azjatyckie restauracja cieszą się rosnącą popularnością w większości polskich miast. Soczysty kurczak w stylu teriyaki jest wręcz daniem kultowym! Zobacz najlepsze przepisy na potrawy z sosem teriyaki.
Reklama

Sos teriyaki

Wiele legend głosi, iż kultowy japoński sos został wynaleziony przez japońskich osadników z Hawajów, którzy to mieszali sos sojowy z sokiem ananasowym dla uzyskania równowagi smakowej. Teriyaki to niepowtarzalna i bardzo aromatyczna mieszanka wielu smaków, utożsamianych przede wszystkim z dodatkami kuchni japońskiej i chińskiej. Zalicza się do nich między innymi: cukier trzcinowy, sos sojowy, czosnek, imbir, ocet ryżowy. Kupiony w sklepie lub domowy sos teriyaki jest bazą do wielu smacznych potraw. Skorzystaj z przygotowanych przez nas przepisów na potrawy, dzięki którym przeniesiesz się na chwilę do dalekiego kraju kwitnącej wiśni.

Kurczak teriyaki – przepis na soczystego kurczaka z makaronem

Składniki na kurczaka teriyaki:
  • filet z piersi kurczaka
  • makaron ryżowy lub klasyczne noodle
  • sos teriyaki
  • posiekana dymka
  • olej roślinny
  • ząbek czosnku i niewielki kawałek imbiru
  • biały sezam
  • Sposób przygotowania:
    1. Do szklanego naczynia dodaj łyżkę oleju i 3 łyżki sosu teriyaki. Następnie w przygotowanej marynacie obtocz kurczaka, nakryj naczynie i odstaw do lodówki na 10 minut
    2. Po tym czasie wyłóż mięso na blaszkę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni C (termoobieg). Piecz przez 25 minut. Gotowego kurczaka pokrój w cienki paski i ponownie obtocz w dwóch łyżkach sosu teriyaki
    3. Makaron namocz lub ugotuj zgodnie z instrukcją. Na rozgrzaną patelnię dodaj łyżkę oleju oraz drobno posiekany czosnek i imbir – podsmażaj przez minutę. Następnie dodaj porcję makaronu i jedną łyżkę sosu teriyaki. Podsmażaj na dużym ogniu przez minutę, mieszając przez cały czas zawartość patelni
    4. Podsmażony makaron z sosem wyłóż na talerz i ułóż na nim gotowe kawałki kurczaka. Całość posyp dymką i ziarnami białego sezamu
    Smacznego!
    kurczak teriyaki podany z ryżem
    canva.com

    Przepis na kurczaka teriyaki z warzywami i ryżem (stir fry)

    Składniki:
  • filet z piersi kurczaka
  • sos teriyaki
  • posiekana dymka
  • kilka różyczek wyparzonego brokuła
  • mała czerwona cebula
  • jedna marchewka
  • czerwona papryka
  • olej roślinny
  • ząbek czosnku i niewielki kawałek imbiru
  • biały sezam
  • Sposób przygotowania:
    1. Mięso pokrój w drobną kostkę i oczywiście zamarynuj w trzech łyżkach sosu teriyaki
    2. Warzywa umyj i pokrój na większe kawałki. Pamiętaj by przed smażeniem były całkowicie osuszone
    3. Na rozgrzaną patelnię dodaj 2 łyżki oleju roślinnego oraz drobno posiekany czosnek i imbir – podsmażaj przez 30 sekund. Następnie wrzuć zamarynowanego kurczaka i smaż przez ok. 3-5 minut (w zależności od grubości kawałków) na dużym ogniu nie doprowadzając do przypalenia
    4. Do obrobionego termicznie kurczaka wrzuć warzywa i dodaj 3-4 łyżki sosu teriyaki. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj i podsmażaj nie przykręcając ognia przez 2 minuty
    5. Danie serwuj z ryżem. Na koniec posyp całość dymką oraz ziarnami białego sezamu
    6. Smacznego!
    Reklama
    Autor - Olga Szarycka
    Autor:
    |
    redaktor zaradnakobieta.pl
    o.szarycka@zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Google news icon
    Obserwuj nas na
    Google news icon
    Udostępnij artykuł
    Reklama
    Reklama
    Reklama