Sałatka szwedzka z ogórków – przepis. Sałatka na zimę, idealna surówka do obiadu

Sałatka szwedzka jest jedną z najczęściej przygotowywanych sałatek na zimę, która od pokoleń wypełnia w dużych ilościach polskie spiżarnie. Smaczna i przede wszystkim łatwa w przygotowaniu. Idealnie sprawdza się jako dodatek do obiadu lub do dań z grilla. Kupisz ją praktycznie w każdym sklepie spożywczym, lecz najlepiej smakuje ta, którą przygotujesz samodzielnie według tradycyjnego przepisu. Jak zrobi sałatkę szwedzką? To proste!

Sałatka szwedzka z ogórków – przepis tradycyjny

Zarówno ogórki kiszone, jak i kiszona kapusta są bardzo popularne jeśli chodzi o zimowe przetwory, dzięki którym mamy możliwość spożywania zdrowych warzyw praktycznie przez cały rok. Równie smaczna, jak i bardzo klasyczna oraz mocno zakorzeniona w wielopokoleniowej tradycji – to bez wątpienia klasyczna sałatka szwedzka. Ta wyjątkowa surówka do słoika jest przede wszystkim zdrowa i bardzo łatwa w przygotowaniu.
canva.com

Składniki na sałatkę szwedzką:

  • 4 kg ogórków gruntowych
  • 0,5 kg cebuli
  • dwie główki czosnku
  • pół kilograma marchewki
  • 250 ml octu
  • 220 g cukru
  • 250 ml oleju
  • dwie łyżki soli
  • jedna łyżka zmielonego pieprzu
  • Przygotowanie sałatki szwedzkiej na zimę:

    1. Przed rozpoczęciem przygotowania sałatki szwedzkiej dokładnie umyj i wyparz słoiki oraz zweryfikuj stan nakrętek. Te uszkodzone mogą się rozszczelniać
    2. Ogórki dokładniej umyj i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę w piórka, natomiast obraną marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki
    3. Przygotowane warzywa wrzuć do dużej miski, dodaj rozgniecione ząbki czosnku. Wszystko dokładnie przemieszaj
    4. Następnie naczynie z warzywami uzupełnij cukrem, octem, olejem oraz przyprawami (sól i pieprz). Całość ponownie dobrze wymieszaj i pozostaw na ok. 3 godziny. To odpowiedni czas, po którym składniki w pełni połączą się ze sobą jeśli chodzi o walory smakowe
    5. Po tym czasie zamarynowane warzywa należy przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików dokładnie je ugniatając. Przed zakręceniem ogórki możesz zalać odrobiną pozostałej w misce marynaty. Słoiki należy dokładnie zakręcić i zapasteryzować. Możesz to zrobić w sposób klasyczny lub wypróbować pasteryzowanie w piekarniku, które ostatnimi czasy zyskuje, na coraz większej popularności.

    Sałatka szwedzka z papryką lub kiszoną kapustą

    Przepis na sałatkę szwedzką do obiadu można oczywiście modyfikować na kilka rozmaitych sposobów. W zależności od upodobań smakowych do sałatki bez najmniejszych problemów możesz dodać również paprykę, kiszoną kapustę lub patisony. Najlepiej przygotuj kilka różnych słoików, a jesienią przekonasz się, która z sałatek smakuje najlepiej.
    Autor:
    redaktor zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Obserwuj nas na
    Udostępnij artykuł