Komosa ryżowa – właściwości zdrowotne, kalorie. Jak gotować komosę?

Komosa ryżowa jest wyjątkowym rodzajem ziarna, które zawiera w sobie wiele witamin i składników odżywczych oraz minerałów. Inna nazwa to quinoa lub ryż peruwiański. Bardzo istotne jest też to, że to bezglutenowe pseudozboże, dlatego mogą po nie sięgać osoby mające problem z tolerancją glutenu lub chore na celiakię.

Komosa ryżowa – co to jest?

Komosa ryżowa jest inaczej nazywana quinoą czy też ryżem peruwiańskim. Jest to pseudozboże spokrewnione z amarantusem. Ściślej mówiąc, jest to coś między trawą a zbożem. To dość wysoka roślina, osiągająca nawet 1,5 metra. Jej liście są grube i mięsiste, a kwiaty pięknie różowe. Pochodzi z Ameryki Południowej, ale można ją spotkać w różnych miejscach świata. Świetnie dostosowuje się do warunków klimatycznych.

Jak gotować komosę?

Komosa ryżowa ma w swoim smaku delikatnie wyczuwalną goryczkę. Dlatego tuż przed ugotowaniem powinnaś wypłukać ją w zimnej wodzie. Najlepiej kilka razy — do momentu, aż woda stanie się przezroczysta. Najlepiej gotować jedną porcję kaszy na dwie porcje wody. Nie musisz wrzucać jej na wrzątek. Jednak moment zagotowania wody jest dość istotny, bo od niego powinno minąć około 15 minut. Po tym czasie wyłącz gaz i przykryj komosę ryżową do wchłonięcia wody.
zdjęcie ilustrujące/Canva

Właściwości zdrowotne komosy ryżowej

Komosa ryżowa działa przeciwutleniająco na organizm, ponieważ zawiera flawonoidy, które posiadają działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, ale też przeciwnowotworowe, a nawet i przeciwdepresyjne. Co więcej, znajdziesz w niej również aminokwasy egzogenne. Z tego względu może być doskonałym zamiennikiem mięsa. Jest to więc produkt idealny dla wegan i wegetarian. Posiada także niski indeks glikemiczny i przez długi czas zapewnia uczucie sytości. Dlatego powinny sięgać po nią osoby dbające o linię. Błonnik, który zawiera, usprawnia pracę jelit. Co więcej, dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym wspomaga układ sercowo-naczyniowy i obniża poziom złego cholesterolu.

Komosa ryżowa – kalorie, witaminy i minerały

Komosa ryżowa jest niesamowicie zdrowa, ale i dość kaloryczna. W 100 gramach ma aż 370 kalorii. Mimo to zawiera duże ilości błonnika i ma niski indeks glikemiczny. Jest to też rodzaj pseudozboża bogaty w witaminy. Najwięcej znajdziesz w nim witaminy B2, B6, B9 i E. Co więcej, stanowi źródło wielu minerałów takich jak cynk, wapń, potas, mangan, magnez, fosfor, żelazo, miedź.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł