Ogórki małosolne – przepis tradycyjny. Jak zrobić ogórki na sucho?
Udostępnij Google News
Kuchnia

Ogórki małosolne – przepis tradycyjny. Jak zrobić ogórki na sucho?

Ogórki małosolne to bezsprzecznie jedna z najsmaczniejszych zdrowych przekąsek, którą bardzo mocno utożsamia się ze środkiem lata. Jako alternatywa kiszonych ogórków stanowią także idealny dodatek do obiadu lub uzupełnienie sałatek bądź klasycznych kanapek. Tradycyjny przepis na ogórki małosolne w zalewie jest bardzo łatwy w przygotowaniu, lecz zachęcamy również do przygotowania ich na sucho.

Jak zrobić ogórki małosolne – przepis tradycyjny

Wakacyjne wizyty u dziadków to oczywiście dziecinna beztroska w anturażu złocistych promieni słońca i przede wszystkim smaczne ogórki małosolne, które zajadało się niemalże przez cały dzień.

Zapewne nie jedna z Was ma w swojej głowie takie właśnie skojarzenie jeśli chodzi o to zdrowe warzywo, którym bez wątpienia jest ogórek gruntowy. Babciny przepis na ogórki małosolne nie ma sobie równych tak samo zresztą jak przepis na ogórki kiszone czy inne smaczne kiszonki.

ogórki małosolne w słoiku przed kiszeniem canva.com

Składniki do ogórków małosolnych:

  • 1 kg średniej wielkości ogórków gruntowych
  • 5 ząbków czosnku
  • pęczek kopru
  • 2-3 liście chrzanu lub jeden korzeń chrzanu
  • ziele angielskie (ok. 10 kulek)
  • liść laurowy (3 szt.)
  • 2 łyżki soli
  • pół łyżeczki gorczycy
  • woda
  • 2-litrowe naczynie (słoik, beczułka lub gliniany wazon)
  • Wskazówki:
    Warto zadbać o to, by ogórki gruntowe pochodziły z bardzo dobrego i ekologicznego źródła, gdyż to często pomijany aspekt, który ma duży wpływ na efekt końcowy oraz walory smakowe. Zalecamy również wybrać warzywa małe lub te średniej wielkości.

    Ogórki małosolne – sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności ogórki gruntowe należy dobrze umyć i osuszyć. Ząbki czosnku obierz i rozgnieć na desce do krojenia przy pomocy noża
  • W przegotowanej wodzie (ok. 1,5 l) rozpuść dwie łyżki soli i pozostaw roztwór do całkowitego wystygnięcia
  • Na dno słoika lub innego naczynia włóż pocięty na długie kawałki koper, dwa rozgniecione ząbki czosnku, liście lub korzeń chrzanu i przede wszystkim ogórki gruntowe. Na wierzch wypełnionego naczynia dodaj resztę rozgniecionego czosnku, liście laurowe oraz gorczycę
  • Przygotowaną zalewę wlej do naczynia z ogórkami tak, by wszystkie z nich były zatopione w roztworze. Jeśli warzywa wypływają na powierzchnie, to przykryj naczynie talerzem z obciążeniem
  • Smaczne ogórki małosolne będą gotowe po dwóch dniach. Tak przygotowane zielone warzywo stanowi idealny dodatek do obiadu lub zdrową przekąskę w upalne dni
  • małosolne ogórki gotowe do spożycia na drewnianej desce canva.com

    Ogórki małosolne na sucho – jak zrobić?

    Tradycyjny przepis na ogórki małosolne sam w sobie jest banalnie łatwy, lecz okazuje się, iż smaczną letnią przekąskę możesz przygotować w jeszcze łatwiejszy sposób. Aby zrobić małosolne ogórki na sucho, potrzebujesz:

  • 1 kg średniej wielkości ogórków gruntowych
  • 5 ząbków czosnku
  • pęczek kopru
  • 2-3 liście chrzanu lub jeden korzeń chrzanu
  • ziele angielskie (ok. 10 kulek)
  • liść laurowy (3 szt.)
  • 2 łyżki soli
  • pół łyżeczki gorczycy
  • worek foliowy
  • Sposób przygotowania:

    Łatwy, szybki i przyjemny. Bez przygotowywania zalewy i zbędnego bałaganu w kuchni. W przypadku tego sposobu bardzo ważne jest odcięcie ogonków od wszystkich ogórków, które chcesz zakisić. Następnie składniki włóż do worka, dodaj przyprawy i szczelnie zawiąż, pozostawiając na 24 godziny. Po tym czasie małosolne na sucho będą gotowe.

    Smacznego!

    Udostępnij Google News Komentarze

    Podobne tematy

    Polecane dla ciebie