Syrop z pigwy – przepis, właściwości zdrowotne. Naturalny antybiotyk

Syrop z pigwy to doskonały specyfik na odporność. A pigwa wciąż jest jeszcze tak mało znana. Ma charakterystyczny smak i bardzo dużo wspaniałych właściwości, które warto wykorzystać. Poniekąd pigwa jest swego rodzaj alternatywą dla cytryny, bo właściwości mają bardzo podobne – choć smak zdecydowanie inny. No i cytrynę można spożywać na surowo, natomiast pigwę trzeba wcześniej poddać obróbce, ale warto. Naprawdę warto się nad nią pochylić i sprawdzić, co też ma nam ona do zaoferowania. Jak zrobić syrop z pigwy? Jakie ma właściwości, zastosowanie i czy są jakieś przeciwwskazania do jego stosowania? Sprawdź!

Syrop z pigwy  - przepis na pigwowy syrop z miodem

Szukasz jakiejś alternatywy do aptecznych lekarstw, które mają wspomagać leczenie przeziębienia czy grypy? Syrop z pigwy naprawdę sprawdzi się w tym przypadku idealnie. A jeśli jeszcze dodamy do niego miodu i soku z cytryny, to wyjdzie nam z tego naturalny antybiotyk (jak na przykład syrop z mniszka lekarskiego). Oprócz syropu, może powstać również nalewka z pigwy. Ale dziś skupiamy się na tym pierwszym. Jak zrobić taki syrop?

Składniki na syrop z pigwy

Co będzie nam potrzebne?
  • 1 dość duża pigwa
  • Naturalny miód – 150 mililitrów. Ważne, żeby był płynny.
  • 1 cytryna, z której wyciśniesz sok
  • Składnik dodatkowy to goździki. Najlepiej je również dodać, ale można je pominąć.

Jak zrobić syrop z pigwy?

Na początek trzeba się do tej pigwy dobrać, a nie każdy wie jak zacząć. Na początku ją myjemy, a później kroimy na cztery części po to, by móc swobodnie pozbyć się twardego gniazda, które znajdziemy w środku. Następnie nasze ćwiartki dzielimy jeszcze na cieniutkie plasterki. Wrzucamy je do słoika. Sok z cytryny mieszamy z miodem i zalewamy tą mieszanką nasze plasterki pigwy. Zakręcamy i wkładamy do lodówki na około 3 dni. Taką pigwę można dorzucać sobie do zimowej herbaty – razem z goździkami, jeśli też je wykorzystałaś do przyrządzenia syropu. No a sam syrop pijemy tak, jakby to był syrop na kaszel – dawkujemy łyżkami.

Syrop z pigwy – właściwości zdrowotne

Syrop z pigwy świetnie sprawdzi się jako lek na grypę i przeziębienie, ale nie tylko. Można go też stosować w przypadku problemów związanych z układem pokarmowym. Pigwa pobudza trawienie, a także ma świetny wpływ na przemianę materii. Świetnie działa też na wątrobę. Nic więc dziwnego, że pigwę zaleca się często osobom, które postawiły na zdrowy tryb życia i dietę redukcyjną.

Zastosowanie i przeciwwskazania

Nie ma zbyt wielu przeciwwskazań do stosowania syropu z pigwy, ale z pewnością nie powinny go stosować osoby, które chorują na cukrzycę. Zwłaszcza wtedy, gdy ten syrop jest dosładzany.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł