Syrop z mniszka lekarskiego - przepis. Domowy syrop z mlecza bez cukru
Udostępnij Google News
Zdrowie

Syrop z mniszka lekarskiego - przepis. Domowy syrop z mlecza bez cukru

Syrop z mniszka lekarskiego to naturalny antybiotyk o wspaniałych właściwościach przeciwzapalanych oraz przeciwwirusowych. Dodatkowo syrop z mlecza jest wartościowym źródłem witamin i minerałów. Najczęściej stosowany na infekcje gardła, lecz to nie wszystkie jego zastosowania. Jak zrobić domowy syrop z mniszka lekarskiego? Przygotowaliśmy dla Was przepisy w dwóch wersjach - jeden z nich nie zawiera cukru.

Syrop z mniszka lekarskiego - przepis

Mniszek lekarski zwany potocznie mleczem polnym to niesamowita roślina o prozdrowotnych właściwościach, która już od wielu lat z ogromną skutecznością wykorzystywana jest w ziołolecznictwie. Podobnie zresztą jak rumianek, szałwia czy skrzyp polny.

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego jest bardzo prosty w wykonaniu, więc warto poświęcić swój czas, by cieszyć się zapasem domowego antybiotyku w spiżarni. Żółte kwiaty mniszka warto zbierać w drugiej połowie maja w miejscach znacznie oddalonych od ruchliwych ulic.

Składniki:

  • 300 kwiatów mniszka lekarskiego
  • litr wody
  • 1 kilogram cukru
  • jedna cytryna
  • imbir
  • Przygotowanie syropu z mniszka lekarskiego:

    Oderwane od łodyg kwiaty mniszka lekarskiego włóż do garnka, zalej zimną wodą i pozostaw na ok. 2-3 godziny. Następnie zagotuj maczankę, przykręć płomień i gotuj pod przykryciem przez 30 minut na bardzo małym ogniu. Wywar po wstępnej obróbce termicznej odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny. Po upływie tego czasu odcedź płynną zawartość od kwiatów i dodaj do niej cukier, sok wyciśnięty z całej cytryny oraz starty na drobnych oczkach imbir.

    Po dokładnym wymieszaniu składników należy ponownie zagotować całość i pozostawić na delikatnym płomieniu przez 2,5 godziny, co jakiś czas mieszając. Gdy wywar uzyska konsystencję zbliżoną do miodu, wyłącz ogień, a następnie rozlej syrop do słoików, zakręć i odstaw w pozycji do góry dnem. Tak przygotowany syrop z mniszka lekarskiego może być przechowywany przez ok. 10 miesięcy.

    gotowy syrop z mniszka lekarskiego w szklanym pojemniku canva.com

    Jak zrobić syrop z mlecza bez cukru

    Jeśli z przyczyn zdrowotnych nie możesz spożywać cukru, to wcale nie musisz rezygnować z syropu z mniszka lekarskiego. W tradycyjnej wersji stężenie słodkiego składnika jest dość duże, co może być niebezpieczne przede wszystkim dla osób zmagających się z cukrzycą. Istnieje jednak wersja, w której jako zamiennik cukru stosuje się ksylitol.

    Sposób działania jest oczywiście taki sam, jak w przypadku tradycyjnej receptury. Po prostu, zamiast cukru należy użyć 250 g ksylitolu.

    Syrop z mniszka lekarskiego na kaszel i inne dolegliwości

    Przygotowany miód z mlecza polnego można spożywać na wiele sposób. Bezsprzecznie najlepszym rozwiązaniem jest dodanie jednej łyżeczki syropu z mniszka lekarskiego do filiżanki zielonej herbaty, która będzie idealnym sposobem na ogrzanie organizmu w chłodne jesienne wieczory.

    Regularne przyjmowanie syropu z mniszka lekarskiego nie tylko uchroni Cię przed infekcjami górnych dróg oddechowych, ale i zadziała między innymi jako substancja: oczyszczająca organizm z toksyn, wzmacniająca układ immunologiczny, poprawiająca trawienie, przyspieszająca gojenie ran, przeciwmiażdżycowa.

    Syrop z mniszka lekarskiego to także wartościowe źródło witamin i minerałów:

  • witaminy: A; B; C; D
  • minerały: magnez, potas, żelazo, krzem
  • Udostępnij Google News Komentarze

    Podobne tematy

    Polecane dla ciebie