Nalewka z pigwy na spirytusie - przepis na szybką pigwówkę 
Udostępnij Google News
Zdrowie

Nalewka z pigwy na spirytusie - przepis na szybką pigwówkę 

Nalewka z pigwy to wspaniała substancja o rozgrzewających właściwościach, ale i również wartościowe źródło witaminy C. Warto zatem przygotować pigwówkę domowym sposobem, by mieć ją zawsze pod ręką zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Pigwa na grypę i przeziębienie to niezawodna metoda, która latami była testowana przez nasze babcie.

Na co pomaga nalewka z pigwy

Idealnym momentem na przygotowanie pigwówki jest połowa września z uwagi na dostępność owoców na rynku, ale i również zbliżająca się zima. Zdrowa nalewka z pigwy spożywana w niewielkich ilościach bezsprzecznie przyczyni się do wzmocnienia układu immunologicznego, zmniejszy objawy przeziębienia i złagodzi kaszel oraz pomoże przy zatruciach układu pokarmowego. Pigwa pospolita to owoc bogaty w cenne witaminy i minerały takie jak:

  • witaminy: A, C, B1, B2, B3, B6
  • cynk, magnez, potas, żelazo, wapń
  • tiamina, kwas foliowy
  • nalewka z pigwy oraz owoce na drewnianym stole canva.com

    Nalewka z pigwy na spirytusie - jak zrobić

    Przepis na pigwówkę tak jak w przypadku większości nalewek jest bardzo łatwy w przygotowaniu. W zaledwie kilkanaście tygodni przygotujesz naturalny antybiotyk o wspaniałych właściwościach leczniczych, który będzie również idealną formą poczęstunku gości w chłodne sobotnie popołudnie. Nie ma lepszego sposobu na to, by rozgrzać organizm od środka.

    Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy
  • pół litra spirytusu
  • 0,5 kg cukru
  • Przygotowanie:

  • Pigwę obierz i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie wrzuć ją do dużego słoika i zasyp cukrem. Nakryte gazą naczynie odstaw na ok. 12 dni
  • Po tym czasie pigwa wypuści syrop, który należy odcedzić do oddzielnego naczynia i zmieszać ze spirytusem
  • Mieszankę przelej do butelek, szczelnie zakręć i pozostaw na 2-3 miesiące (im dłużej tym nalewka zyskuje na mocy i kolorze)
  • Lecznicza nalewka z pigwy na bimbrze z dodatkiem imbiru

    Prozdrowotne właściwości pigwy sprawiają, że tak naprawdę każda nalewka z niej przygotowana będzie dobra dla wzmocnienia układu odpornościowego. Przepis na nalewkę można modyfikować wedle uznania, dlatego też nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do niej inne popularne składniki o leczniczych właściwościach.

    Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy
  • imbir
  • starta skórka pomarańczy lub cytryny
  • 1 l bimbru
  • 0,5 kg cukru
  • Przygotowanie:

  • Pigwę oraz imbir obierz i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie umieść w wysokim szklanym naczyniu. Dodaj skórkę z pomarańczy
  • Całość zalej bimbrem i odstaw na dwa tygodnie
  • Po tym czasie odsącz roztwór i przelej do innego naczynia, szczelnie zakręć
  • Pozostawione w słoiku owoce zasyp cukrem i pozostaw na ok. 10 dni
  • Otrzymany syrop należ zlać do przygotowanego wcześniej bimbru i dokładnie ze sobą wymieszać, szczelnie zakręcić i pozostawić na 2-3 miesiące
  • Udostępnij Google News Komentarze

    Podobne tematy

    Polecane dla ciebie