Syrop z czarnego bzu – przepis na sok i syrop z kwiatów, właściwości zdrowotne

Syrop z czarnego bzu to bardzo znany i sprawdzony naturalny antybiotyk, a jego recepturę przekazuje się z pokolenia na pokolenie od wielu lat. To naturalny syrop na odporność i wiele innych dolegliwości, który warto spożywać nie tylko w okresie jesienno–zimowym. Dobrze jest mieć go zawsze w swojej spiżarni. Wyjaśniamy jak zrobić syrop z czarnego bzu i ile można go przechowywać.

Syrop z czarnego bzu – przepis na sok z owoców

Czarny bez cechuje się wieloma wspaniałym właściwościami zdrowotnymi. Wspomaga leczenie osłabionego organizmu, ale i również wzmacnia jego barierę autoimmunologiczną. Picie zarówno soku z owoców, jak i syropu z kwiatów przyniesie wiele dobrego i poprawi funkcjonowanie całego organizmu.
canva.com

Składniki na sok z owoców czarnego bzu

  • 1 kg owoców czarnego bzu
  • 1 kg cukru
  • litr wody
  • Przygotowanie soku z bzu

    W odróżnieniu od przepisu na syrop z kwiatów czarnego bzu sok z owoców jest nieco łatwiejszy w przygotowaniu. Wszystkie owoce po dokładnym umyciu należy wrzucić do garnka i zasypać cukrem. Jego ilość możesz dozować w zależności od tego, jaką słodycz soku chcesz uzyskać. Następnie wypełnij naczynie wodą tak, by przykrywała ona jego zawartość i gotuj do momentu całkowitego rozgotowania owoców czarnego bzu. Gdy owoce puszczą soki zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostygnięcia. Następnie przelej syrop do słoików lub butelek i przechowuj w lodówce (maksymalnie przez 3 tygodnie). Oczywiście tak przygotowany syrop możesz pasteryzować, dzięki czemu wydłużysz okres jego przydatności do spożycia.

    Syrop z kwiatów czarnego bzu

    Gęsty syrop z kwiatów czarnego bzu to wspaniały eliksir na przeziębienie, ale i nie tylko. Poprawia pracę układu odpornościowego, co przekłada się oczywiście na pracę całego organizmu. Profilaktyczne spożywanie łyżki syropu z czarnego bzu przed snem lub dodawanie go do herbaty powinno uchronić Cię przed różnymi infekcjami i stanami zapalnymi.
    canva.com

    Składniki na syrop z kwiatów czarnego bzu

  • 40 gałązek dobrze rozwiniętych kwiatów czarnego bzu
  • sok z czterech dużych cytryn
  • 2 litr wody
  • kilogram cukru
  • Przygotowanie syropu

  • Kwity należy umyć i oddzielić od grubszych łodyg, które mogą spowodować, że syrop nabierze zbędnej goryczki
  • Następnie zalej kwiaty wodą i doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj. Odstaw naczynie w chłodne miejsce na ok. 24 godziny
  • Kolejnym krokiem jest przecedzenie roztworu przez gazę lub cienkie sito. Kwiaty należy wyrzucić, natomiast do wody dodać cukier i wyciśnięty sok z cytryn
  • Miksturę trzeba ponownie doprowadzić do zagotowania i natychmiast zdjęć z palnika
  • Gorący jeszcze syrop z kwiatów czarnego bzu przelej do małych słoików lub butelek i postaw do góry dnem – to pozwoli go wstępnie zakonserwować. Możesz go również zapasteryzować, ale wiąże się to z ryzykiem pozbycia się cennych wartości zdrowotnych
  • Syrop w słoikach lub buteleczkach można przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu przez 10 miesięcy
  • Autor:
    redaktor zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Obserwuj nas na
    Udostępnij artykuł